Banner

2013.09.15. Europos jaunimo vienybė Ispanijoje

Šį rugpjūtį Lietuvos jaunimo centro atstovai dalyvavo Veiklus jaunimas programos remiamame projekte „Youth Europeans joined in Equality and Friensdhip“ Madride, Ispanijoje. Projekto metu dalyviai analizavo ES valstybių narių atskirties priežastis, jaunimo bendradarbiavimo galimybes, emigrantų integracijos problemas bei būdus griauti tarptautinius stereotipus. Diskusijos ir interaktyvūs užsiėmimai vyko kartu su jaunimu iš Turkijos, Rumunijos, Čekijos, Italijos bei Ispanijos. Tarptautinė atmosfera bei ispaniška nuotaika uždegė visus dalyvius iniciatyvumu ir produktyvumu.

Projekto pradžioje dalyviai pristatė ir analizavo socialines problemas kiekvienoje iš dalyvaujančių šalių: nuo ekonominės krizės pasekmių iki švietimo sistemų spragų. Buvo įdomu išklausyti kiekvienos valstybės atstovų mažose grupelėse bei sužinoti kaip skirtingos valstybės sprendžia tokias pačias problemas. Projekto dalyviai pristatinėjo savo komandinio darbo rezultatus ir mini debatuose gynė savo pozicijas.

Dar viena aktuali projekto tema – emigrantų integracija. Šiuo metu ES susiduriant su didėjančiomis nelegalių emigrantų bangomis, tampa ypač svarbu apie tai kalbėti su visuomene. Projekto dalyviai turėjo unikalią galimybę susitikti su keturiais pabėgeliais iš Senegalo ir išgirtsi itin jautrias jų gyvenimo istorijas: sunkumus bėgant iš namų, iššūkius atvykus į Ispaniją, teisines problemas bei integraciją darbo rinkoje. Išklausius imigrantų istorijas projekto dalyviai kartu su jais bandė rasti šių problemų sprendimus, tačiau pagrindinė išvada buvo, jog visuomenė privalo bendrauti, susitikti ir išgirsti šių žmonių istorijas, norėdama juos suprasti. Todėl projekto dalyviai paskatino savo svečius lankytis mokyklose, universitetuose ir savo patirtimi dalintis su kuo daugiau žmonių.

Tarsi popietė su senegaliečiais būtų nepakankamai egzotiška, vakare jaunimą aplankė ir afrikietiškos muzikos grupė. Senegalietiški ritmai, muzika ir šokiai įtraukė kiekvieną buvusį kambaryje ir dar kartą patvirtino, kad kultūriniai barjerai gali būti įveikti.

Projekto dalyviai buvo nustebinti ir pažintine ekskursija po Madridą, kurios metu aplankė Ispanijos geografinį centrą, Nacionalinius operos rūmus, Karaliaus rezidenciją ir kitus istorinius paminklus. Tačiau kur kas įdomesnė ekskursijos dalis buvo La Latino rajone, kuriame yra įsikūrę daugelis imigrantų bendruomenių, todėl skirtingi etnografiniai elementai, pasaulio šalių virtuvės ir įvairiausios kalbos vienoje vietoje sužavėjo projekto dalyvius. Šiame rajone įsikūręs ir Imigrantų pagalbos centras bei Europos informacijos centras, kuriame projekto dalyvius pasitiko jo vadovė ir supažindino su centro veikla. Jaunimas turėjo galimybę stebėti ispanų kalbos ir dailės pamokas imigrantams bei apsidairyti neseniai specialiai imigrantams įrengtoje muzikos studijoje.  Na, o po tokios intensyvios dienos dalyviai galiausiai pamatė tikrąjį Madrido veidą naktinėje Fiesta la Paloma šventėje.

Kad pavyktų artimiau susipažinti ne tik su Ispanijos kultūra, bet ir žmonėmis, kitą dieną projekto dalyviai kartu su garbingo amžiaus senjore mokėsi gaminti ispanišką omletą ir gaspačo sriubą, o vėliau – senolės mėgiamų rankdarbių.

Kone intensyviausia projekto diskusija vyko religijos temomis. Projekte buvo atstovaujama visoms dominuojančioms religijos: katalikų, ortodoksų, musulmonų ir netgi – ateistams. Tad diskusijos vyko itin intensyviai, o vienas iš užsiėmimų atskleidė, kad esminių skirtumų tarp šių skirtingų tikėjimų beveik nėra.

O projekto kulminacija tapo kultūrinis vakaras, kurio metu dalyviai pristatinėjo savo šalis, rengė viktorinas, vaišino nacionaliniai patiekalais bei mokė tautinius šokius.

Projekto metu dalyviai ne tik sugriovė stereotipus apie kitas tautas, bet ir daugiau sužinojo apie save bei ES. Užmegzti ryšiai vis dar skatina tolimesnes diskusijas ir norą įgyta patirtimi pasidalinti sugrįžus namo.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682