Banner

2013.10.10. Pažinti save – nėra taip paprasta

Rugsėjo 19 – 25 dienomis Zarasų miestelyje jaunimas iš Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos ir Estijos susirinko į tarptautinė mainų projektą ir stengėsi išmokti atpažinti savo poreikius. Ne vienas mūsų gali nustebti – kam leisti laiką ieškant informacijos, kuri jau yra aiški – kas gali nežinoti ko nori? Tačiau projektas atskleidė, jog pažinti save nėra taip lengva.

„Vienas iš puikių pavyzdžių – nepamatuota emigracija iš Baltijos šalių. Ar iš tiesų jauni žmonės susimąsto kodėl tokį kelią renkasi, ar jų gyvenimo tikslus geriausia įgyvendinti kitoje šalyje? Norint atsakyti į klausymus, būtina stabtelti ir susimąstyti, išmokti analizuoti save“, - sako projekte dalyvavusi Renalda Pesliakaitė.

„Pažink savo poreikius“ skelbė programos „Veiklus jaunimas“ remiamas projektas. Jo dalyviai ėmėsi aiškintis įvairių šalių jaunimo nedarbo problemas, diskutuoti apie vis didėjančios migracijos priežastis, savanorystės ir jaunimo iniciatyvų teikiamus privalumus, susipažino su šalių kultūra tam skirtų vakarų metu.

„Mėgavausi kiekvienu kultūriniu vakaru, kurį rengė šalių dalyvių atstovai. Jie visi leido geriau pažinti šalis, pamatyti skirtumus, visa tai buvo labai smagu“, - teigė Paul iš Estijos.

Neformalaus švietimo užsiėmimai padėjo suvokti ne tik apie jaunimo padėtį Europoje, bet ir šiek tiek pakeitė kiekvieną iš dalyvių, kiekvienas atrado kažką naujo, užsibrėžė naujų tikslų, gavo naujų idėjų.

„Labiausiai man patiko užsiėmimas per kurį turėjome suvaidinti darbo interviu, galėjau įsijausti į besidarbinančio jaunuolio vaidmenį, tai buvo nauja, smagu ir įdomu, kadangi dar niekada nesu ėjęs į darbo pokalbį“, - sakė estas Reino.

Projekto dalyviai ne tik mokėsi, bet ir susitiko su nevyriausybinių organizacijų atstovais, žaidė komandas stiprinimo, susipažinimo žaidimus, planavo ateities projektus bei pristatė naujas idėjas. „Nuostabi patirtis, džiaugiuosi, kad pasinaudojau šia gyvenimo suteikta galimybe. Labai nuostabu, kai gali susitikti žmones iš skirtingų kultūrų bei „pasaulių“. Prieš šį projektą, niekada nemaniau, kad kada vyksiu į rytų Europos šalį ar galvosiu apie savanoriavimą kitose šalyse. Šis projektas man atvėrė akis, labai tikiuosi, kad ateityje turėsiu galimybę sudalyvauti panašiame projekte“, - projekto pabaigoje teigė dalyvė iš Ispanijos.

Po projekto dalyviai sutarė, kad ieškos galimybių tęsti bendradarbiavimą ateityje. Projekto partneriai sutarė atlikti tyrimą savo šalyse kodėl jauni žmonės nusprendžia atvykti į jų šalis.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682