Banner

2014.07.30. Eko vasara Ukrainoje

Liepos 6-19 dienomis, netoli Lvovo miesto, Ukrainoje vyko jaunimo mainai „YES-Youth Eco Summer“, kuriuos finansavo Europos Komisijos programa „Veiklus jaunimas“. Juose galimybę dalyvauti turėjo ir Lietuvos jaunimo centro atstovai.

Projektą kuravo organizacija AUAYC „Alternative-V“. Pasak jų, šių jaunimo mainų tikslas - supažindinti jaunimą su ekologiškesniu gyvenimo būdu ir skatinti jo propagavimą kasdieninėje rutinoje. Tarptautiniame projekte dalyvavo apie 70 žmonių net iš 10-ies šalių: Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Baltarusijos, Azerbaidžiano, Armėnijos, Gruzijos, Vengrijos, Ispanijos bei Graikijos.

Lietuvos delegacijos nariai turėjo puikią progą ne tik įgyti teorinių žinių apie ekologiją, bet ir praktiškai išbandyti skirtingus gamtai-draugiškesnio gyvenimo metodus. Pasitelkdami įvairias neformaliojo ugdymo technikas, organizatoriai dalyvius supažindino su praktiškiausiais ir labiausiai paplitusiais būdais mažinti vartojimą, perdirbti bei rūšiuoti.

„YES:Youth Eco Summer“ dalyviai savo kailiu patyrę, ką reiškia dalyvauti jaunimo mainuose, taip pat buvo supažindinti su panašiomis Europos Sąjungos finansuojamomis iniciatyvomis, tokiomis kaip jaunimo mokymai, seminarai, tarptautinė savanorystė ir pan.

Nors organizatoriai rūpinosi, kad dalyviai laiką leistų turiningai, o dienotvarkėje nestigtų įvairiausių veiklų, laisvo laiko užteko į valias. O gyvenimas nuo miesto nutolusioje sodyboje buvo šiek tiek izoliuotas. Kiekvieną dieną leidžiant laiką su tais pačias žmonėmis norom nenorom mezgasi pažintys, draugystės, kyla konfliktai ir itin sparčiai sklinda apkalbos...

Oficialiai su kiekviena iš kultūrų susipažinome kultūrinių vakarų metu. Klausantis folklorinės muzikos, ragaujant tradicinio maisto ar ekrane stebint įspūdingus šalių kraštovaizdžius, nesunku susikurti stereotipinį šalies įvaizdį. Tačiau tikrieji atradimai ir suvokimai dažniausiai įvyksta visiškai netikėtai... Vieną rytą pusryčiaujant su armėnu aptari Kalnų Karabacho konfliktą, o štai vakarieniaujant su azerbaidžaniete išgirsti visiškai priešingą istorijos versiją. Popiečio saulei kaitinant, ispanų įkvėptas, išbandai siestos meną, kurio dėka vakare atsiranda jėgų šokti graikišką Sirtakį. Dienomis susiriejus su lenkais, kam visgi priklauso Vilnius, naktimis nurimsti, beklausant ukrainiečių pasakojimų iš vasario įvykiu Maidane... Štai, ką aš vadinu grynakraujais kultūriniais mainais, dėl kurių į tokius projektus norisi vėl ir vėl sugrįžti...

Lietuvos jaunimo centras į projektą siuntė šiuos jaunuolius: Rugilę Sablinskaitę, Donatą Bakaną, Eglę Raustę, Antaną Motuzą, Vilmą Kibirkštytę, Mariš Kibirkštį, Martin Eliseo Rodriguez.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682