Banner

2015.03.31. Lyčių lygybės ir socialinės atskirties temos aptartos Ispanijoje

Kovo 9 – 16 dienomis Sanlúcar de Barrameda miestelyje, Ispanijoje, vyko Erasmus+ seminaras „Equality: Full Dimension“, į kurį sugūžėjo dalyviai net iš 9 skirtingų valstybių. Lietuvos jaunimo centras atrinko tris dalyves, kurios turėjo galimybę susipažinti su atstovais iš Čekijos, Italijos, Estijos, Ispanijos, Vengrijos, Turkijos, Rumunijos ir Kroatijos. Seminaro metu skirtingų kultūrų aktyvistai ne tik papildė savo žinias lyčių lygybės tema, dalyvavo įvairiuose grupiniuose užsiėmimuose, paskaitose, bet ir galėjo susipažinti su įvairaus amžiaus žmonėmis, sužinoti tų šalių puoselėjamas vertybes, tradicijas.

Projektas suvienijo virš 20 skirtingų žmonių, bandžiusių išspręsti problemas, susijusias su lyčių lygybės, seksualinės orientacijos bei socialinės atskirties temomis. Dalyviams kasdien buvo paruoštos užduotys, komandiniai žaidimai, prezentacijos, skatinusios diskutuoti, išsakyti savo nuomonę, pasidalinti asmenine patirtimi. Skirtingų šalių atstovai susibūrę į komandas analizavo pateiktus klausimus dėl moterų lygybės, ieškojo būdų, kuriais būtų galima išvengti nelygybės tarp lyčių, homoseksualų diskriminacijos ateityje, įsitraukę į diskusijas bandė palyginti esamas situacijas būtent šiomis temomis savo šalyje.

Miesto vidurinėje mokykloje savo žinias, įgytas seminaro metu, galėjo pritaikyti praktiškai rengdami užsiėmimus, žaidimus penkiolikos metų moksleiviams. Nors dalyviams buvo sunku bendrauti su jaunuoliais dėl anglų kalbos žinių trūkumo, dienos pabaigoje visi vieningai pritarė – tai daugiausiai įspūdžių palikusi ir labiausiai visus komadiniam darbui suvienijusi užduotis. Miesto aikštės istoriniame pastate vyko konferencija, kurioje projekto nariai buvo supažindinti su lyčių lygybės padėtimi Ispanijoje. Grupinės užduoties metu gavę žemėlapį bei tam tikrus klausimus, apžiūrinėjo miestelį ir aplankė garsiausius istorinius pastatus, žymiausias vietas. Paskutiniąją dieną visi dalyviai pasiskirstę į komandas bandė surasti būdų, kuriais galėtų šviesti visuomenę, skatinti domėtis lyčių lygybės, seksualinės orientacijos asmenų padėtimi savo aplinkoje, tad vieniems teko filmuoti video, kurį galėtų publikuoti internete, socialiniuose tinklalapiuose, kiti ieškojo žaidimų, skatinančių lygybę tarp lyčių, toleranciją homoseksualams, treti bandė atsakyti į pateiktus, šiuolaikinei visuomenei aktualius klausimus būtent šiomis temomis.

Projekto nariai taip pat turėjo galimybę susipažinti su kitų šalių kultūra, tradicijomis, vertybėmis vakare vykusių pristatymų metu. Kiekvienos šalies atstovai stengėsi kuo išradingiau perteikti jų tautos dvasią kviesdami sušokti tradicinį šokį, ar pasivaišinti populiariausiais valgiais. Ir lietuvaitės, sudainavusios lietuvių liaudies dainą, patapusios vaidilutėmis, bei vaišinusios tikra, senųjų tradicijų laikantis pagaminta duona, paliko didelį įspūdį visai projekto komandai.

Pramogų ir laisvo laiko projekto metu taip pat netrūko - pasisėmę žinių, apdiskutavę vakarykštės dienos įvykius, dalyviai turėjo laisvą popietę, kurios metu mėgavosi nuostabiu oru paplūdimyje, vaikščiojo judriomis miestelio gatvelėmis. Ekskursijoms skirtos dienos metu daugelis aplankė vienus gražiausių Ispanijos miestų - Seviliją, Kadisą, o dalis pasirinko Donjanos nacionalinį parką. Užsiėmimų metu nuolat nuotaiką praskaidrindavo, pabudindavo ir dalyvius suartindavo surengti trumpi žaidimai.

"Equality: Full Dimension" - seminaras, kurio metu kiekvienas dalyvis sutiko skirtingo amžiaus, mąstysenos žmones, įgijo neužmirštamos patirties, motyvacijos ir galiausiai buvo priverstas suvokti šios temos svarbą. Tai dar vienas puikus žingsnis, siekiant visuomenės gerovės ir lygybės ateityje.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682