Banner

Emigracijai stabdyti – jaunimo veiklumą skatinanti akcija

Šiandien Vilniaus didžiųjų aukštųjų mokyklų informacijos lentose, pagrindinėse miesto viešojo transporto stotelėse iškabinti plakatai kviečiantys jaunimą nesirinkti lengviausio kelio – emigracijos, bet savo aktyvia veikla inicijuoti pokyčius valstybėje. Akciją organizuoja Lietuvos jaunimo centras.

„Akcija siekiame pabudinti jaunimą. Mūsų nuomone svarbu yra kalbėti garsiai, o ne niurzgėti užsidarius savo namuose ar rinktis bene lengviausią pabėgimo kelią – emigraciją. Tokių „tyliųjų“ emigrantų mes turime tūkstančius. Jie yra įsitikinę, kad nieko neįmanoma padaryti, jog galima gyventi tik pagal mums primestas taisykles. Tačiau jie taip ir nepabando ką nors pakeiti“, - sako Lietuvos jaunimo centro vadovas Martynas Norbutas.

Akcijos plakatuose skelbiamos vienos pagrindinių priežasčių kodėl dalis jaunimo metė studijas ir nusprendė išvykti ar tiesiog nebandė stoti į Lietuvos aukštąsias mokyklas.  „Jauni žmonės susaistomi paskolomis, primetamos piniginės baudos tikintis, kad tai sulaikys juos Lietuvoje. Tuo tarpu aukštosios mokyklos, ypač mažosios, neretai tampa diplomų „parduotuvėmis“. Nesuinteresuotos prarasti pinigų, jos stengiasi išlaikyti kuo daugiau besimokančiųjų. Apie kokybę visiškai užmirštama. Aukštosios mokyklos pradėjo veikiau konkuruoti studijų kaina bei lengvindamos mokymosi sąlygas“, - pristatydamas pagrindines plakatuose esančių tekstų mintis sakė M. Norbutas.

Dabartinė sistema taip pas skatina jaunimą tylėti. „Tūkstantinės studentų eisenos jau praeitis ir dėl to džiūgauja valdžia. Studentai padalinti į dvi stovyklas – mokančiųjų ir nemokančiųjų už mokslą. Tie kurie nemoka verčiami tylėti net jei ir mato aukštojo mokslo sistemos spragas – nes yra tikinami, jog jei sumanys ką keisti gali skaudžiai nukentėti“, - teigia Lietuvos jaunimo centro vadovas.

Pasak Martyno Norbuto, tramdymo technologijų yra įvairių: „Žinome pavyzdžių kai dėl studento straipsnio apie blogas gyvenimo sąlygas bendrabutyje studentas buvo iškviestas pas rektorių pasiaiškinti. Neva per studentų priėmimą nevalia tokios „antireklamos“ daryti. Arba buvo atvejų kai dėstytojai prisipažino studentams, jog esama tam tikrų kvotų ir dalis studentų turi neišlaikyti egzaminų tam, kad papildytų aukštosios mokyklos biudžetą. Tačiau apie tai niekas nekalba – jaunimas yra įbaugintas“.

Akcijos organizatoriai mano, kad nenuostabu, kad dalis jaunimo nenori „žaisti“ tokiomis sąlygomis ir todėl pasitraukia į užsienį. „Tačiau mes keliame klausimą ar tai geriausia išeitis? Pabėgti yra lengviau, bet aktyviai veikti – kalbėti, eiti į viešumą, jungtis į studentų organizacijas, teikti siūlymus kartu su visuomeninėmis organizacijos nėra taip lengva, bet taip galima daug daugiau pasiekti tiek visų, tiek savo profesinio tobulėjimo labui“, - įsitikinęs M. Norbutas.

Lietuvos jaunimo centro akcija yra kartu su DEMOS. Kritinės minties institutu organizuojamo projekto „YOU ACT“ dalis. Šis projektas finansuojamas remiant  Europos Komisijai. Pranešimas atspindi subsidijos gavėjo, bet ne Europos Komisijos ar jos institucijų požiūrį, kuri neatsako už medžiagos turinį ir už galimą informacijos panaudojimą.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682