Banner

2015.04.01. Ar homofobija vis dar gyva Europoje?

Birželio 21­­−28 dienomis penki lietuviai kartu su Italijos Respublikos, Latvijos Respublikos, Turkijos Respublikos ir Nyderlandų Karalystės atstovais dalyvaus Portiči miestelyje, Italijos Respublikoje, vyksiančiame Erasmus+ projekte ,,Freaks“ apie lyčių lygybę, homofobijos apraiškas, seksualinių mažumų problemas ir jų teises. Į šį projektą vysta Lietuvos jaunimo centro atrinkti dalyviai:

Neringa Unikauskaitė - studijuoja Vilniaus universiteto Tarptautinėje verslo mokykloje tarptautinį turizmo verslą, siekia kuo daugiau pažinti pasaulį, skirtingas kultūras, požiūrius ir tradicijas.

,,Labai noriu dalyvauti šiame projekte, nes niekada nesupratau, kaip galima smerkti pasirinkimą, ką mes turime mylėti, kaip turime elgtis, ar ką toleruoti ir kokiais būti. Norėčiau suteikti ne tik sau, bet ir kitiems galimybę pakeisti susidariusią ir ore tvyrančią įtampą apie tuos, kurie yra mūsų visuomenės dažnai engiami ir netoleruojami”- sako būsima projekto dalyvė Neringa. ,,Manau, kad šis projektas suteiks įgūdžių ir pasitikėjimo informuoti visuomenę, kad seksualinės mažumos lygiai taip pat, kaip ir mes, moka rūpintis, gerbti bei mylėti. Juk žmonės visada bijo to, kas yra nauja arba nepažįstama, tad skleidžiant toleranciją ir žinias, kas iš tikrųjų mus daro laimingus, pavyks priartėti prie vieningos meilės propagavimo nepriklausomai nuo to, koks yra mūsų asmeninis pasirinkimas”.

Kamilė Leščikaitė, Socialinių mokslų kolegijos sveikatingumo ir grožio verslo studentė, siekianti lavėti visose gyvenimo sferose. Kamilė nebijo pasakyti kad: ,,tolerantiškas pilietis negali būti pasyvus stebėtojas ir tylėti, kai šalia esantį užgaulioja, žemina, skaudina, tokiu būdu toks asmuo nėra ką geresnis, nei netolerantiškas žmogus, nes jis turėjo galimybę, ką nors pakeisti, bet nepajudino nė piršto”.

,,Visi yra lygūs šiuolaikiniame pasaulyje. Mažumų atstovai nėra kitokie nei mes, nėra nei geresni nei blogesni, tik mūsų netolerancija padaro juos kitokiais. Negalima smerkti žmogaus, vien dėl to, kad išsiskiria požiūriai, vertybės, pomėgiai esminiais klausimais. Kiekvienas iš mūsų turėtų rūpintis savo ,,skalbiniais“, o ne domėtis ir kalbėti apie tai, kas ką veikia, kas ką pamilo ir tuo labiau, kas su kuo miega”, - teigia Kamilė.

Dainius Udras, Vilniaus Gedimino technikos universiteto informacinių sistemų studentas, save pristatantis, kaip mėgstantį juokauti bei kurti teigiamas emocijas.

,,Tik sužinojęs apie šį projektą, iš karto pamaniau, kad būtų nuostabi galimybė sudalyvauti kažkur, kur dar nesu dalyvavęs, ko dar nesu patyręs ir kur dar nesu buvęs. Juk projektas vyks Italijoje, Vezuvijaus ugnikalnio papėdėje, tad susipažinsiu su Italijos kultūra, kitų šalių jaunimu bei pasidalinsiu savo mintimis ir idėjomis. Nors tema man ir nėra žinoma, tačiau stengsiuosi suvokti, kam mums yra reikalinga tolerancija, kaip ji gali padėti šiuolaikinei visuomenei. Žinoma, tikiuosi, kad galėsiu išgirsti apie žmogaus teisių problemas Italijoje ir kitose projekto dalyvių valstybėse bei palyginti situaciją su Lietuva”, – sako Dainius.

Aistė Sorakaitė - studijuoja Vilniaus Gedimino technikos universitete transporto ekonomiką ir vadybą, mėgsta keliauti ir pažinti skirtingas tautas bei kultūras. ,,Manau, kad Lietuvoje per daug stipri netolerancija ir yra pernelyg daug žmonių, kurie niekina šiek tiek kitokius. Kalbu ne tik apie suaugusiųjų pasaulį, bet ir mokyklinį amžių, kur patyčių būna dar daugiau. Diskriminacija dažnai veda prie didėjančio savižudybių skaičiaus”, – teigia Aistė.

,,Kodėl noriu dalyvauti šiame projekte? Visų pirma, tikiuosi susipažinti seksualinių mažumų problemomis, išgirsti apie patiriamas patyčias ir iš projekto dalyvių išgirsti, kaip problemos sprendžiamos skirtingose valstybėse, kaip mažumų atstovai jaučiasi. Antra, noriu sudalyvauti homoseksualų eitynėse ir pajausti parado energiją, nes tuo metu žygiuos daug homoseksualų ir juos palaikančių žmonių, kurie savimi pasitiki ir nebijo parodyti, kad yra tolerantiški ar kitokie. Ir galiausiai, noriu grįžusi iš projekto visiems savo draugams Lietuvoje papasakoti, kad visi žmonės yra lygūs, kad nėra priežasčių diskriminacijai, nereikia kažko bijoti ir netoleruoti, įžeidinėti ir tyčiotis”.

Leonas Stankevičius, baigęs politikos mokslus Vilniaus universitete, todėl besidomintis politika ir žmogaus teisių problemomis bei aktyviai dalyvaujantis įvairiuose tarptautiniuose projektuose ir mokymuose.

„Projektai, kuriuose gvildenamos žmogaus teisių problemos, LGBT asmenų diskriminacija, išankstinių nuostatų ir stereotipų apie seksualines mažumas temos visą laiką yra įdomios ir intriguojančios, todėl nedvejodamas nusprendžiau vykti į šiuos mainus. Juose tikiuosi susipažinti su naujais žmonėmis ir aptarti LGBT problemas skirtingose valstybėse. Gal būt teks kažko pasimokyti iš tolerantiškųjų Nyderlandų, o patiems kažko pamokyti Turkijos atstovus, kur žmogaus teisių problemos yra aktualios ir seksualinių mažumų teisės nėra visiškai užtikrinamos. Bandysiu pats išsivaduoti iš užburto stereotipų rato, pirmą kartą kartu su projekto dalyviais pats sudalyvausiu visų tolerantiškų žmonių eitynėse, kuriose išreikšiu paramą mažumoms”, - sako Leonas.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682