Banner

2015.07.18. Sportas - sveikata?

Liepos 3-10 dienomis Lietuvos Jaunimo Centro atrinkti jaunuoliai dalyvavo Erasmus+ jaunimo mainuose "Take a deep breath” Turkijoje. Pagrindinis projekto tikslas buvo, pasitelkiant sportą ir aktyvius žaidimus gryname ore, pažinti skirtingas kultūras, paneigti išankstines nuostatas ir stereotipus bei pasidalinti žiniomis apie sveiką gyvenimo būdą. Projekte dalyvavo 24 jaunuoliai iš 5 Europos šalių – kartu su Turkijos atstovais saule ir grynu oru mėgavosi prancūzai, čekai, rumunai ir lietuvės.

Į projekto vietą – Görükle, studentų miestelį visai šalia Bursos, paskutinieji atvyko prancūzai su lietuvėmis – jau po vidurnakčio, kai visi miegojo. Šeimininkai turkai pasirūpino ne tik mūsų saugia kelione, bet ir itin vėlyva vakariene bei puikia nuotaika. Išskiskirstę po kambarius, kuriuose buvo apsistoję po 2 skirtingų šalių atstovus, greitai sumigome nekantraudami, kas mūsų laukia rytoj.

Kiekviena projekto diena buvo organizuojama skirtingos šalies atstovų. Ji prasidėdavo taip – pusryčiai kartu su visais, rytinė mankšta lauke ir „energizers“ – aktyvūs žaidimai, suteikiantys energijos ir naikinantys bet kokius psichologinius dalyvių barjerus. Tuomet trumpa kavos/arbatos pertraukėlė, ir dar daugiau komandos formavimo užduočių. Po sočių pietų vėl susirinkdavome lauke ir tęsdavome savo itin aktyvią dieną. Po sportinių rungčių aptardavome dienos įvykius ir patraukdavome ilsėtis. Po vakarienės grupių lyderiai susėsdavo su organizatoriais aptarti rytojaus dienotvarkės, iškilusių problemų ar tiesiog smagiai pabendrauti. Po šio susitikimo dalyviai dažniausiai eidavo pasivaikščioti po mietelio centrą, kad galėtų artimiau pažinti vietinę kultūrą. Na, o vakare laukdavo kultūrinė naktis – kiekviena šalis pristatydavo savo tautą, papasakodavo, kuo jų šalis ypatinga, pavaišindavo iš namų atsivežtomis vaišėmis, visiems dalyviams pravesdavo tradicinių šokių ir dainų pamokėles, kurios kiekvieną vakarą sulaukdavo didžiausio susidomėjimo ir entuziazmo.

Už pirmąją dieną atsakingi buvo šeimininkai turkai. Susipažinę vieni su kitais, išsiaiškinę savo lūkesčius ir baimes, sužinoję savo slaptojo draugo vardą, kuriuo viso projekto metu turėjome paslapčia rūpintis ir jį džiuginti mažomis dovanėlėmis, perėjome prie smagiosios projekto dalies – sportinių žaidimų. Turkijos atstovai suorganizavo ypatingai linksmą ir naudingą popietę – pasiskirstę mišriomis komandomis patraukėme į miesto centrą, kur turėjome atlikti įvairias užduotis. Pavyzdžiui, paimti interviu iš vietinių žmonių apie sportinius žaidimus gryname ore, sužinoti, koks yra minimalus uždarbis Turkijoje,nufotografuoti tradicinį turkišką tuoletą, išgerti turkiškos arbatos, sudainuoti turkišką dainą kartu su vietiniais gyventojais ir t.t. Šio žaidimo metu ne tik pramokome turkiškai, iš arčiau susipažinome su vietiniais žmonėmis, bet ir turėjome galimybę patobulinti darbo komandoje įgūdžius bei išmokti perlipti kalbos barjerą, nes ne visi dalyviai, ir ne visi sutikti vietiniai žmonės turėjo geras anglų kalbos žinias. Na o vakare visos komandos pasidalijo patirtais įspūdžiais ir net išmoktomis turkiškomis dainomis.

Antroji diena buvo organizuojama lietuvių. Mūsų organizuoti sportiniai žaidimai taip pat sulaukė pasisekimo, o kultūrinė dalis ypatingo susidomėjimo. Pasivaišinę tradiciniu šakočiu ir kitomis vaišėmis, dalyviai entuziastingai sudalyvavo viktorinoje apie Lietuvą ir sužinojo daugybę naudingų dalykų apie mūsų šalį. Tačiau pati geriausia vakaro dalis, kurią dalyviai vis prisimindavo kiekvieną dieną iki pat projekto pabaigos, buvo tradiciniai šokiai – „Oira Oira“, „Kepė boba blynus“ ir „Polka su ragučiais“ sulaukė milžiniško pasisekimo. Absoliučiai visi dalyviai labai noriai mokėsi šių šokių ir žavėjosi jų gera energija bei suteikta pakilia nuotaika.

Trečiąją dieną visi kartu važiavome į Bursą – nuostabaus grožio, 5 milijonus gyventojų turintį miestą. Čia aplankėme svarbiausias turistines vietas, mečetes, pasivaikščiojome po vietinį turgų bei paragavome tradicinių turkiškų patiekalų. Na, o ketvirtąją dieną, čekijos atstovų dėka, praleidome prie jūros. Įsikūrę atokiame paplūdimyje smagiai išsimaudėme, pasideginome prieš turkišką saulę ir dar labiau vieni su kitais susidraugavome. Ir čia nepamiršome projekto pagrindinių tikslų, todėl tęsėme sportines rungtis prie jūros.

Penktoji diena buvo skirta Prancūzijai. Nors oro temperatūra pasiekė aukščiausią tašką, kepinant saulei dalyvių entuziazmas neslūgo. Atvirkščiai, jis vis didėjo, o visi dalyviai tapo labai artimais draugais, todėl vis pasigirsdavo nusiskundimų, kad projektas jau eina į pabaigą. Paskutiniąją dieną, priklausančią Rumunijai, linksmų žaidimų sukeltas nuotaikas vis pakeisdavo liūdnos šypsenos ir naujai sutiktų draugų ilgesingi apsikabinimai. Po Rumunų organizuotų žaidimų, visi susėdę aptarėme projekto įspūdžius, pasidalinome mintimis apie tai, ką išmokome ir sužinojome, kas gi visą tą laiką buvo mūsų slaptasis draugas. Dalyviai taip pat papasakojo apie savo jaunimo organizacijas ir iniciatyvas dėl tolimesnio bendradarbiavimo. Su „Erasmus + Youth pass“ rankose visi kartu nusifotografavome ir pasinėrėme į rumuniškos kultūrinės nakties malonumus.

Atsisveikinant skruostais riedėjo ašaros, nes visi vieningai sutarėme jog tai buvo vienas nuostabiausių projektų. Pažadėję vieni kitų nepamiršti ir su viltimi dar kažkada pasimatyti, išvykome namo.

Šis projektas be jokios abejonės gali būti vadinamas sėkmingu, nes jo metu buvo įgyvendinti pagrindiniai tikslai – buvo sugriauti stereotipai apie kiekvieną šalį ir jos kultūrą, jos buvo atrastos ir pažintos iš naujo. Dalyviai pasisėmė naujų idėjų apie tai, kokiomis priemonėmis galima paskatinti žmones daugiau judėti, taip pat dar kartą įsitikino, kad fizinis aktyvumas yra ne kančia, o malonumas. Be viso to, dalyviai  patobulinto savo anglų kalbos žinias ir perlipo bendravimo barjerus. Nors visi buvo labai įvairaus amžiaus (nuo 15m. iki 27m.), skirtingų tautybių, kultūrų, religijų, visi dalyviai išmoko dirbti komandoje, būti tolerantiškais ir gerbti vieni kitus. Jaunieji atstovai sulaukė įkvėpimo ir padrąsinimo dėl savo tolimesnių gyvenimo tikslų, o vyresniesiems buvo priminta, kad reikia džiaugtis kiekviena gyvenimo akimirka, nes yra dar tiek daug neatrastų ir nepažintų dalykų. Šiam projektui vienareikšmiškai – 10 balų!

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682