Banner

Jaunimą iš Lenkijos ir Lietuvos vienys antidiskriminacijos tema

Kova su rasizmu ir ksenofobija, įvairių etninių ir religinių grupių dialogas, mažumų teisės – tai tik kelios temos, kurias nagrinės Lietuvos ir Lenkijos jaunuoliai šiandien prasidėsiančių projekto „Įtraukianti laisvė“ mokymų metu.

„Lietuvos ir Lenkijos valstybių suartėjimui trukdo tai, kad šių šalių visuomenėje vis dar paplitęs stereotipinis mąstymas apie  viena kitą. Žmonės vertinami pagal jų priklausymą etninei grupei, o ne pagal jų asmeninius sugebėjimus ir bruožus. 97 proc. Lenkijos ir 84 proc. Lietuvos gyventojų sudaro etninės daugumos atstovai, todėl santykiuose su kitataučiais kyla nemažai problemų. Mes norime suteikti galimybę jaunimui pažinti kaimyninių valstybių kultūras per asmeninį patyrimą“, – sako projektą organizuojančio Lietuvos jaunimo centro vadovas Martynas Norbutas.

Pasak projekto idėjos autorių, šešias dienas (liepos 1-6 d.) truksiančiame mainų projekte dalyvaus dvylika jaunuolių, kurie kartu su „Compass“ žmogaus teisių ugdymo vadovu nagrinės problemas, susijusias su įvairių rūšių diskriminacija, žais žaidimus, ieškos tarpkultūrinių panašumų ir stengsis griauti egzistuojančius stereotipus.

„Žmonės turi būti vertinami remiantis ne stereotipais, o kiekvieno  iš jų veiksmais, elgsena. Taigi projektas nėra skirtas vien Lietuvos ir Lenkijos jaunimo atstovų tarpusavio supratimui stiprinti, juo siekiama ir platesnės tolerancijos idėjos sklaidos. Mes norime išlaisvinti žmones iš stereotipų gniaužtų, parodyti, kad visi esame panašūs ir turime ko vienas iš kito pasimokyti“, – pabrėžė M. Norbutas.

Projekto metu jaunuoliai susitiks su vietos tautinių mažumų – lenkų, baltarusių, žydų – bendruomenėmis. Tikimasi, kad projektas, skatinantis dviejų kaimynių – Lietuvos ir Lenkijos – jaunimo bendradarbiavimą, taps tęstiniu.

Šį bendrą Lietuvos jaunimo centro ir „Centrum Edukacji i Badań Spolecznych“ projektą remia Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų fondas.

Daugiau informacijos:

Martynas Norbutas

Mob.: 865911080

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682