Banner

„Įtraukianti laisvė" – žingsnis po žingsnio griūvančios sienos

Lietuvos jaunimo centro projektas „Įtraukianti laisvė“ liepos 1 – 6 dienomis pakvietė 12 dalyvių iš Lenkijos ir Lietuvos į Vilnių daugiau sužinoti ir padiskutuoti apie žmogaus teises bei jų pažeidimus, įvairias diskriminacijos dėl lyties, rasės, seksualinės orientacijos formas. Pagrindinė projekto idėja – susipažinti su Lenkijos ir Lietuvos kultūrų skirtumais, aptarti bendras abiejų šalių problemas, išmokti dalytis nuomonėmis ir išklausyti vienas kitą.

„Mes manome, kad iniciatyva rengti tokius projektus šiuo metu yra labai vertinga, nes santykiai tarp Lenkijos ir Lietuvos yra labai įtempti. Manau, ši įtampa yra tik politiniame lygmenyje ir kuriama specialiai, nes tarp paprastų žmonių bendravimas tikrai geras, jokios įtampos nepastebima. Mums sunku suprasti, kodėl situacija yra tokia sudėtinga, nes dalyvaudami šiame projekte nepatyrėme jokių antipatijos, įtampos ar priešiškumo požymių“, – teigia projekte dalyvavusi Magdalena Ryś.

Pasak M. Ryś, projektas atskleidė, kad Lietuvos ir Lenkijos kultūros kur kas panašesnės, nei buvo tikėtasi, o bendros temos leido užmegzti stiprius bendradarbiavimo ryšius tarp dalyvių. „Naudojami „Kompasas“ (žmogaus teisių ugdymo vadovas) ir neformalaus mokymosi metodai leido mums suburti stiprią komandą, galėjome išreikšti savo požiūrį ir nuomonę atvirai ir sąžiningai“, – įspūdžiais po projekto dalinosi Agata Nassim.

Bene didžiausias projekto dalyvių diskusijas sukėlė homofobijos ir diskriminacijos dėl seksualinės padėties problemos. „Vienas iš dalykų, dėl kurių esame dėkingi, buvo diskusijos apie seksualines mažumas mūsų visuomenėse, jų diskriminaciją ir apie tai, kokios priežastys tai galėtų lemti. Esame įsitikinę, kad šios diskusijos išplėtė mūsų akiratį ir suteikė galimybę pamąstyti apie tai, į ką anksčiau tiesiog nereaguodavome“, – sakė Jakub Grzegorzewski.

Projekto metu vyko ne tik įvairūs mokomieji užsiėmimai, susiję su žmogaus teisių švietimu. Lankytasi etninių mažumų organizacijose – Baltarusijos „Žmogaus teisių namai“, „Lenkų kultūros namai“, Lietuvos žydų bendruomenėje. „Apsilankę ir daugiau sužinoję apie skirtingas etnines mažumas, pabendravę su jų atstovais galime pripažinti, kad jie yra svarbi mūsų visuomenės dalis, tų žmonių vienybės yra verta pasimokyti“, – sakė projekto dalyvis Paulius Ilekys.

Dalyvių teigimu, vienas svarbiausių projekto tikslų – padėti sugriauti stereotipų sienas tarp dviejų šalių jaunimo, pakloti pamatus gražiai tautų partnerystei ateityje – buvo pasiektas. „Paprastai žmonės būna valdomi įvairių klaidingų stereotipų, nes neturėjo galimybės susitikti su kitų kultūrų, kitos seksualinės orientacijos atstovais, todėl šis projektas padėjo man suformuoti savo nuomonę ir tikrai sugriovė tam tikrus stereotipus“, – pabrėžė projekto dalyvė Gabrielė Grigaravičiūtė.

Lenkijos ir Lietuvos jaunimo atstovų manymu, Lietuvos – Lenkijos jaunimo mainų programoms turėtų būti teikiamas didžiausias prioritetas ir didesnė parama, nes jų nauda visuomenei akivaizdi: gal ji bus matoma ir ne iš karto, bet neabejotinai – tolimesnėje ateityje. Šį bendrą Lietuvos jaunimo centro ir „Centrum Edukacji i Badań Spolecznych“ projektą remia Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų fondas.

Daugiau informacijos:

Martynas Norbutas

Mob.: 865911080

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682