Banner

2012.05.10 Jaunuolių tikslas - parodyti Lietuvą daina ir šokiu

Kavinėje susirinkę šeši jaunuoliai šurmuliavo ir kėlė triukšmą. Šalia aplinkinių stalelių sėdėję žmonės sunerimę žvalgėsi ir paslapčia klausėsi dėl ko kilo toks šurmulys. O viso šio sąmyšio priežastis — pasirengimas kelionei į Turkiją, kur Lietuvos jaunimo centro atrinkti studentai supažindins įvairių šalių atstovus su Lietuvos folkloru tarptautiniame, programos „Veiklus jaunimas“ remiamame, projekte „Singing on the Train‟.

Jaunuoliai diskutavo apie savo ankstesnes patirtis panašiuose projektuose, šiek tiek nerimavo dėl lietuvių liaudies dainų pasirinkimo, nes išskirti keletą buvo labai sunku. Kiekvienas išsakė savo lūkesčius, susipažino su projekto rengėjų pageidavimais. Kalbos vis sukosi apie kelionę, didžiulį norą pažinti dar neatrastą šalį ir susipažinti su naujais žmonėmis, taip pat, apie atsakomybę atstovauti Lietuvai, atskleisti kitų šalių atstovams jos grožį, unikalumą, tradicijas ir paveldą. Šios abstrakčios šnekos vis pavirsdavo buitiniais reikalais: teko spręsti kokias lauktuves vežti, kaip dažnai repetuoti, net ką dėtis į kelioninį krepšį, nes kai kuriems studentams tai pirmoji rimtesnė kelionė į užsienį.

O pasiruošti buvo ką. Sudėtingu uždaviniu ir rimtu iššūkiu tapo lietuvių liaudies dainų pasirinkimas. Iš gausaus pluošto liaudies dainų teko išsirinkti tik kelias, geriausiai perteikiančias lietuvių kultūrą, paveldą ir istoriją. Taip pat labai norėjosi dainomis atskleisti, kad lietuviai ― linksmi, energingi ir jautrūs žmonės. Todėl suderinus abu norus pavyko išsirinkti kelias linksmas lietuvių liaudies dainas, kurioms bus nesudėtinga pritarti, o gal ir šiek tiek patrepsėti. Repeticijų metu Simona Siderevičiūtė ir Justė Čereškevičiūtė ne tik derino vokalus, gludino bei dailino aukščiausias natas, bet ir stengėsi lietuvių liaudies dainas sudainuoti kuo jautriau ir energingiau. Kiekviena norėjo į dainas sudėti kuo daugiau nuoširdumo, kad pasirodymų metu užsienio šalių atstovai pajustų jaunatvišką lietuvišką dvasią. O per pertraukėles kalbos vis sukdavosi apie Turkiją, jaudulį, kurį sukelia ši nauja patirtis, patiriamą entuziazmą ir galvos skausmą, kaip gi susidėti į vieną lagaminą dešimties dienų daiktus.

Gitara pritarianti Renalda Pesliakaitė virpino gitaros stygas, derino akordus ir mokėsi dainas. Kadangi gitara jos rankose laikoma jau ne vienerius metus ― techninio pasirengimo nebuvo itin daug. Tačiau mergina savo iniciatyva išsirinko dar keletą papildomų dainų, ir lietuvių liaudies, ir įvairesnių stilių, jau tapusių klasika, tokias, kurias žino visi Lietuvos žmonės. Todėl, kai Turkijoje mūsų paprašys padainuoti ką nors, kas mums taip artima, kad tiesiog teka mūsų venomis, Renalda turės kuo nustebinti.

Ne mažiau svarbi lietuvių folkloro dalis yra šokis. Gitarai skambant, dainas dainuojant, tiesiog būtina pristatyti tautinius lietuvių šokius. Šio uždavinio ėmėsi Egidijus Baranauskas ir Kristina Mateikaitė. Jie mokėsi žingsnelius, dėliojo pasirodymą, kad galėtų užsienio šalių atstovus ne tik supažindinti su lietuvių liaudies šokiu, bet ir išmokyti keleto žingsnelių. Šokėjai po repeticijų prasitarė: „Turbūt nei vienas anksčiau nesate pagalvoję, kad tautinis menas gali būti išties smagus. Ruošdamiesi šiam jaunimo projektui skyrėme daug laiko ir kūrybos. Išklausėme begalę liaudies dainų, polkų, kol atėjo įkvėpimas pastatyti šokį. Iš pradžių vieną, po to – kitą. Šokom, sukomės, linksminomės trypdami polkutę, tikriausiai net kaimynai pajautė mūsų užsidegimą. O dabar, kai jau visi darbai padaryti, galime atsikvėpti ir laukti nuostabiosios kelionės. Tikimės puikiai praleisti laiką, susipažinti su kitomis kultūromis ir ŽINOMA susipažinti su naujais ir įdomiais žmonėmis.‟

Dainos lūpose, pirštai jau virpina gitaros stygas, o kojos ima trepsėti į taktą. Belieka iki galo susikrauti lagaminus, pamojuoti Lietuvai ir keliauti į Turkiją. Kur pabandysime įrodyti kokia unikali ir įdomi yra mūsų šalis. Ir kokie linksmi bei energingi yra jaunuoliai Lietuvoje, kurie yra pasiryžę entuziazmu užkrėsti visu projekto dalyvius!

Straipsnio autorė - Simona Siderevičiūtė

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682