Banner

2012.08.24. Jaunimo nedarbo problemos gvildens Turkijoje

Lietuvos jaunimo centras baigė programos Veiklus jaunimas remiamo projekto "Make a difference - get a job" dalyvių atranką. Į Turkijos organizacijos Group Career77 rengiamą projektą žada atvykti 42 jaunuoliai iš 6 šalių. Tarp jų ir septyni dalyviai iš Lietuvos.

Jūratė Laukytė,  22 metų psichologijos studentė, norėtų įvardinti save kaip draugišką, linksmą ir entuziastingą žmogų, tačiau jau geriau palieką šį klausimą atvirą ir leidžia tai patvirtinti ar paneigti tiems su kuriais bendrauja.

Mėgstanti teatrą, filmus, knygas, filosofiją, bei rašyti mergina teigia, jog dalyvauti projekte ją paskatino artėjanti studijų pabaiga: „Šiuo metu prieš akis paskutiniai metai universitete ir baigiamojo darbo rašymas taigi ir studentavimo pabaiga bei darbų pradžia. Būtent tuo ir patraukė šio projekto tema „Make a Difference Get a Job“. Kadangi vienaip ar kitaip „get a job“ yra pakankamai artimas mano kol kas dar ganėtinai neaiškios ateities planas. Taigi, nuoširdžiai džiaugiuosi, kad ši proga pasisemti tarpkultūrinės patirties pasitaikė pačiu laiku.

Jonas Staškevičius yra jaunas programuotojas iš Vilniaus, į projektą vykstantis norėdamas sužinoti daugiau apie darbo ieškojimo būdus, bendravimą su darbdaviu, bei apimti kuo platesnį darbo pasiūlymų spektrą. Jo darbas jam yra hobis ir jis mano, jog šis faktas padės jam bendraujant su kitų šalių jaunimu: „Manau, jog būtent tai, t.y. mano darbinė patirtis jauname amžiuje, bendraujant tarp nepažįstamų žmonių padės pasidalinti teigiamomis patirtimis ir suteikti kažkokių naujų žinių kitiems smalsiems žmonėms.“

Vizualinės komunikacijos studentė Evelina Desiatnikova nors ir nedirbanti, netinginiauja – kuria, siuva, mezga, neria, bei aktyviai domisi dizainu, piešimu. Save įvardinanti kaip menininkę su verslininkės gyslele, ji ieško galimybių subalansuoti šias dvi savybes ir tobulėti kaip asmenybė.

„Kiekviena patirtis yra vertinga. Kaip ir kiekvienas dalyvis, manau, noriu sužinoti ir pasidalinti tuo ką žinau. Taip pat sudėlioti "į lentynas" jau turimas savo žinias. Vykstant globalizacijai, tarptautinė patirtis ir nuomonė yra itin svarbios. Šis projektas atneštų naudą man, dirbti norinčiai studentei, ir mane supantiems žmonėms (veikiausiai ir platesnei auditorijai)“, - sako Evelina.

Nors antro kurso medicinos studentė Edita Kreivėnaitė laisvo laiko turi nedaug – jį išnaudoja prasmingai: šoka, sportuoja ir pasitaikius progai keliauja. Į projektą mergina keliauja paskatinta daugybės priežasčių: „Į projektą "Make a difference - get a job" vykstu tikėdamasi susipažinti su naujais žmonėmis, pasisemti idėjų bei patarimų ir kartu bandyti išsiaiškinti jaunimo nedarbo priežastis, kylančias problemas ir rasti sprendimo būdus, kurie padėtų bent kiek sumažinti jaunų žmonių nedarbo skaičių.“

Modesta Kreivėnaitė ką tik baigė teisės bakalauro studijas ir rudenį ketina pradėti studijuoti tarptautinę teisę. Merginai labai patinka kelionės, laisvalaikiu skaityti knygas, taip pat ji mokosi norvegų kalbą. Pastaruoju metu jos susidomėjimas įvairiais projektais ir renginiais, susijusiais su Europos Sąjunga, bei įvairiomis jaunimo iniciatyvomis ypatingai padidėjo – tai ją ir atvedė dalyvauti projekte. Kaip teigia pati mergina: „Na, atrodo, kad kartą paragavus tiesiog nebeįmanoma sustot. Smagu susipažinti su kitų kultūrų žmonėmis, pamatyti visiškai kitokį gyvenimo būdą ir įgyti žinių bei įdomios patirties.“

Ignas T. save apibūdinantis kaip optimistišką ekstravertą yra įsitikinęs, jog norint pasiekti tai ko trokšta širdis dažnai neužtenka vien geležinės asmeninės motyvacijos – tam prireikia ir aplinkinių pagalbos, todėl stengiasi išnaudoti visas jam tenkančias galimybes. Tai labiausiai ir paskatino vaikiną dalyvauti jaunimo mainuose.

„Galimybė įgauti daugiau patirties, informacijos bei sužinoti apie įsidarbinimo perspektyvas yra pagrindinė priežastis, dėl kurios pasiryžau dalyvauti projekte. O juk mokymai saulėtame Turkijos kurorte tampa dar įšmintingesni!“, - sako Ignas Tauras.

Petronėlė Asaudaiskaitė, būsima Kultūrinės veiklos vadybos studentė iš Alytaus save įvardina kaip aktyvistę, dalyvaujančią visur ir visada. Dvylika metų šokanti šiuolaikinius šokius mergina taip pat dar trejus metus groja gitara, taip pat dar ir priklauso mokyklos chorui.

Prisijungti prie projekto merginą paskatino keletas priežasčių: noras išbandyti save, jaunatviškas maksimalizmas, bei noras pažinti Turkiją, jos kultūrą ir žmones. „Esu aktyvus ir bendraujantis žmogus, todėl būtų smagu susipažinti su naujais žmonėmis. kiek tik apie tai mąstai, ši kelionė turi tik privalumus, o jų neišeina suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų“

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682