Banner

2012.10.17. „Media Training for Youth Workers“ – nuo projektų kūrimo iki jų įgyvendinimo

Živilė Maldeikytė

Rugsėjo 18-24 dienomis man kartu su pora kitų lietuvių merginų teko proga sudalyvauti Turkijoje, nedideliame Aksaray miestelyje vykusiame Veiklus jaunimo programos remiamame „Media Training for Youth Workers“ projekte.

Mokymuose dalyvavo po du, tris atstovus iš Lietuvos, Lenkijos, Italijos, Prancūzijos, Bulgarijos, Rumunijos, Švedijos ir, žinoma Turkijos. Visi jie – skirtingų profesijų atstovai, studentai, bei dirbantis jaunimas, norintys pagilinti savo medijų ir kultūros žinias. Pačią programą vedė energinga ir iniciatyvi turkų trenerė Irem.

Pirmoji „Media Training for Youth Workers“ diena buvo įvadinė, skirta susipažinimui su būsimais kolegomis, bei mokymų tema. Tai – medijos ir jų panaudojimas kuriant projektus. Kas rytą mokymai prasidėdavo prabudimo ir vardų prisiminimo žaidimais. Įpusėjus dienai užduotys rimtėdavo, darydavosi sudėtingesnės. Dalyviai būdavo suskirstomi į grupeles po 4-6 asmenis, atsižvelgiant į tai, kad visi jie būtų iš skirtingų šalių ir gaudavo įvykdyti su medijomis susijusias užduotis. Vakare visi kartu su trenere stebėdavome vieni kitų rezultatus, vertindavome, aptardavome teigiamus ir neigiamus aspektus.

Buvome mokomi kurti organizacijos logotipą bei plakatą su „Fireworks“ programa, įvertinti socialinių grupių, tokių, kaip našlaičiai, negalią turintys asmenys, narkomanai ir kitų, padėtį ir priemones, kaip pakeisti jų ateitį, patraukiant juos į sukurtą socialinę organizaciją. Grupėmis kūrėme projektus jaunimui, jų dienotvarkes, kvietimus prisijungti partneriams. Išgirdome naudingos informacijos apie tinklaraščius ir internetines svetaines.

Naudinga patirtis nukeliauti į vietinę radijo stotį, pabendrauti su jos direktoriumi ir prisistatyti tiesioginiame eteryje nusišypsojo vienam atstovui ir kiekvienos šalies, tarp jų ir man, kadangi savo veiklą ypač sieju su medija. Kiekviena šalis radijo laidos metu gavo progą ne tik stebėti laidos kūrimo procesą iš vidaus, prisistatyti save, bet ir sugroti visam Turkijos Kappadokya regionui norimą savo šalies dainą. Jų dalyviai pasiūlė pačių įvairiausių, nuo lenkų liaudies, iki itališko bliuzo, ar Švediško repo.

Kitą dieną jau kiti išrinktieji keliavo pas Aksaray miestelio merą ir domėjosi jo veikla. Tiek po šio apsilankymo, tiek po radijo laidos apie „Media Training for Youth Workers“ programą ir jos dalyvius netilo vietinė spauda, laikraščiai.

Viena iš įdomiausių užduočių, galbūt dėl to, jog pagaliau gavome progą pasidžiaugti ir saulėtu Turikijos oru bei padirbėti lauke, vadinosi „Treasure hunting“. Jos metu kiekviena grupė gavo lapą su tokiomis užduotimis kaip: surasti įvairius žymius miestelio objektus ir prie jų nusifotografuoti, taip pat padaryti „crazy“ nuotrauką centre, įsiamžinti su vietos policininku (kas, beje, nebuvo ypač lengva, nes jie tam neitin nusiteikę), nusifotografuoti kartu su vietiniu jaunimu (vieni iš jų tryško džiaugsmu, kiti pasirodė besą ypač santūrūs), surasti ir įamžinti mamą su vaiku, prakalbinti muziejaus darbuotoją, kad papasakotų istoriją ir nufilmuoti vaizdo klipą. Vėliau iš šių nuotraukų turėjome pagaminti filmuką su daina.

Dar viena ypatinga diena buvo paskirta išvykai į vieną žymiausių Turkijos regionų Kappadokya. Jis garsėja įspūdingais gamtos suformuotais uolų dariniais, vadinamais kūgiais. Stebėjome, žavėjomės ir negalėjome patikėti, kokių stulbinančių esama gamtovaizdžių...

Tame regione lankėmės ir buvusioje požeminėje turkų gyvenvietėje – dabar jau muziejuje, lipome ant panoraminio kalno ragauti vietinės turkiškos kavos, lankėmės molinių puodų dirbtuvėse. Kai kurie iš mūsų netgi turėjo progą nulieti puodynę patys.

Vakarus Aksaray miestelyje taip pat pasitikdavome programomis. Vieną jų stebėjome turkišką sužadėtuvių vakarą ir tautinius jų šokius.

Sekantį vakarą laukė tarpkultūrinė naktis, kai kiekvienos šalies atstovai, išsitraukę kas juodos duonos, kas pelėsinio sūrio, kas anyžinių saldainių, o kas netgi išvirę koldūnų, puikiai padengė ir pristatė savo stalą, parodė įdomiausius ar linksmiausius savo šalies vaizdelius.

Tačiau nepaisant visos aktyvios ir naujų įspūdžių kupinos savaitės, ko gero labiausiai į atmintį įstrigo paskutinis vakaras, kuomet mokymų organizatoriai suorganizavo staigmeną – atsisveikinimo šventę. Su fejerverkais, šaltom ugnelėm, muzikantais ir tortu įteikdami jaunimo pasus ir kitas dovanas organizacijoms, visi visus apkabinome, linkėjome didžiausios sėkmės, žadėjome dar susimatyti. Toks prisiminimas išliko ir paskubom bėgant po šventės į autobusą, vežantį į oro uostą ir iki šiol.

„Media Training for Youth Workers“ projekte dalyvavo Vaida Gaidytė, Liudmila Zybailo ir Živilė Maldeikytė.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682