Banner

2012.11.05. Jaunimo lyderių mokymai Portugalijoje: kai teisės įgyja vardus

Daugelis mūsų, net žinodami pagrindinių socialinių teisių pavadinimus, neretai iki galo nesuvokia, kas slepiasi po skambiais šūkiais, pvz., teisė į socialinę apsaugą ar teisė į apsaugą nuo skurdo ar socialinės atskirties. Būtent į socialinių teisių temą, taip pat – ir metodus, kurie gali būti naudojami dirbant su jaunimu, gilinosi programos „Veiklus jaunimas“ remiamo seminaro „When social meet Rights“ dalyviai. Projektą organizavo Omnis Factum organizacija.

Spalio pabaigoje, šešias dienas Montijo miestelyje su jaunimu dirbantys atstovai iš vienuolikos geografiškai, kultūriškai, ekonomiškai skirtingų šalių mokėsi ir gilinosi, kokiu būdu jaunimui perteikti suvokimą ir žinias apie socialines teises. Užsiėmimų metu, kuriuose dalyvavo ir du Lietuvos jaunimo centrą atstovaujantys dalyviai, diskutuota apie diskriminacijos apraiškas skirtingose šalyse, lyginta esama situacija švietimo, socialinės apsaugos, sveikatos priežiūros ir kitose srityse.

Nemažai diskusijų sulaukta stengiantis atskleisti įvairių šalių jaunimo prioritetus – temas, kurios jiems yra svarbiausios. Atstovai iš skirtingų šalių turėjo eilės tvarka sudėlioti, kas jų jaunimui svarbiausia, renkantis iš šių terminų: malonumas, pinigai, lygybė, seksualumas, darbas, mokslas, šeima, sveikata, būstas, aplinka. Aptariant prioritetų tvarką, kartu atskleisti ir kultūriniai šalių skirtumai.

Seminaro metu dalyviai turėjo galimybę simuliacijoje pajusti, ką jaučia į svetimą šalį atvykęs vietinės kalbos nemokantis asmuo, aptarti Lietuvos, Lenkijos, Estijos, Nyderlandų, Italijos, Portugalijos, Graikijos, Bulgarijos, Austrijos, Didžiosios Britanijos, Rumunijos imigracijos padėtį, pabūti skirtingas partijas atstovaujančiais parlamentarais ir nuspręsti, kaip paskirstyti skurdžias biudžeto lėšas išgalvotos valstybės žmonėms socialiniams poreikiams patenkinti.

Montijo miestelyje vykstančių susitikimų metu jaunimas parengė ir būsimų projektų planus – visi dalyvavo surežisuotoje spaudos konferencijoje, kurioje pristatė naujų projektų idėjas, gavę patarimų iš ekspertų, sutarė planus patobulinti ir kitų metų pradžioje teikti paraiškas.

Net kelis kartus vyko kultūriniai vakarai. Net vienuolika šalių prezentacijų, maisto ir gėrimų degustacijos neprailgo dėl nežaboto jaunuolių išradingumo – ne tik šokti tautiniai šokiai, žaisti žaidimai, bet ir organizuotos varžytuvės, norintieji galėjo apkabinti Rumunijos vėliavą, pasivaikščioti po Vilniaus senamiestį, Didžiosios Britanijos pristatymas nuvedė į daugelio imigrantų tėvynes – Indiją ir Afrikos žemyną...

Ne mažesnį įspūdį paliko vizitai socialinėje įstaigoje, kuri teikia maistą nepasiturintiems, taip pat prižiūri skurdžių šeimų vaikus ir glaudžia savo namų neturinčius senolius. Netikėta buvo ir ekskursija po Lisaboną, kurios metu dalyviai galėjo pasigrožėti senamiesčiu, nuostabia nuo kalvų atsiveriančia miesto panorama, taip pat paragauti pro ką tik išskalbtomis kojinėmis ir apatiniais apkabinėtą langelį parduodamų vietinių gėrimų.

Nepaisant įtemptos darbotvarkės, daugeliui dalyvių seminaras tapo puikia vieta susipažinti ir užmegzti bendradarbiavimo tinklus. Visiems buvo sunku išsiskirti su neseniai surastais draugais, todėl tikimasi, kad nemaža dalis jaunuolių susitiks būsimuose projektuose.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682