Banner

2012.11.23. Įkvepiantis „Imaginary Realms“ projektas Lenkijoje

Panašaus projekto Vengrijoje įkvėptos ir neformaliu jaunimo ugdymu besidominčios mes - Marija Judina, Justina Kabošiūtė ir Aušra Raulušonytė - rugsėjo antrąją savaitę praleidome Lenkijoje, Liubline, kur su kitais projekto „Imaginary Realms“ dalyviais dalinomės ir vertinome LARP (angl. Live Action Role Playing) metodą naudojusius jaunimo projektus. Tuo šis projektas ir skyrėsi nuo ankstesniųjų – mat projekto uždaviniuose buvo numatytas ne tik šio inovatyvaus metodo pažinimas ir išbandymas, bet ir jo kritiškas įvertinimas, pagerinimas ir pritaikymas būsimiems tarptautiniams projektams: kodėl (ir ar) LARP galėtų būti pritaikytas platesnėje (tiek formalaus, tiek neformalaus) ugdymo erdvėje.

Bulgarija, Vengrija, Latvija, Rumunija ir Turkija – iš šių šalių atvykusio jaunimo būryje mes atstovavome Lietuvos Jaunimo Centrą. Visi drauge sudarėme 25 asmenų grupę, kuriems produktyvią, tolerantišką ir kūrybingą aplinką savaitės trukmės susitikime organizatoriai sukūrė tikslingai ir išradingai parinkę veiklas ir darbo metodus. Dalyviai turėjome galimybę sudalyvauti vaidmenų žaidimuose LARP. Pagrindinis vaidinimas perkėlė mus į Viduramžių karalystėje besipinančias dramas. Turėjome galimybę išklausyti profesionalių jaunimo organizacijų paskaitėles apie jaunimo projektus bei jų parengimą – be visa to galėjome išmokti psichologinių ir teatrinių gudrybių visapusiškam metodo įsisavinimui, išbandyti cirko triukų ir išgirsti, kaip juos galima pritaikyti dirbant su jaunimu, pasidalinti idėjomis apie ateities projektus ir jų įgyvendinimo vizijas. Projektą, remiamą programos „Veiklus jaunimas“ organizavo Happy Childhood Foundation.


,,Smagu matyti žmones, kurie susirenka iš skirtingų šalių, yra atsipalaidavę, džiaugiasi gyvenimu, tačiau tuo pat metu siekia išmokti naujų dalykų, kuriuos galėtų pritaikyti darbe ar veikloje, kuri reikalauja darbo su žmonėms. Pats LARP’as reikalauja atsipalaidavimo, pamiršimo savęs. O tai labai puikiai pavyksta padaryti, kai žinai, kad žmonės, kurie čia susirinko, daro lygiai tą patį. Visi atvyksta su skirtingom idėjom, skirtingais siekiais, tačiau visi pasiima dar daugiau nei tikėjosi”- teigia Justina. Tuo tarpu laisvą valandėlę radusios Marija ir Aušra diskutavo apie tai, kokie būtų privalumai bei kokie sunkumai iškiltų, taikant LARP’ą udgymo įstaigose.

Kone svarbiausias, o tuo pačiu ir daug pastangų reikalavęs darbas – knyga - patirties perdavimas  ateities jaunimo tarptautinių projektų organizatoriams, dalyviams bei kiekvienam besidominčiam novatoriškais ugdymo metodais jaunimo srityje. Virtome redaktoriais, rašytojais, reporteriais ir iliustratoriais. Idėjas generavome pasitelkę demokratiškuosius principus. Knygoje bus galima ne tik susipažinti kas tai yra LARP, paskaityti apie jo versijas ar praktiką jaunimo projektuose, išvysti LARP besiruošiančių bei istoriniais ar apokaliptiniais personažais virtusių projektų dalyvių fotografijas, bet ir perskaityti, kokius LARP privalumus jie įžvelgia savo asmenybės puoselėjimui, kaip žada metodą panaudoti savo karjeroje ar kasdienėje veikloje. Dalyviai knygoje dalinasi patarimais, kaip paruošti kuo patrauklesnį, įdomesnį ir sėkmingesnį LARP.

Šaunu tai, kad besvarstydami klausimą ,,Kodėl turėtume žaisti LARP?” priėjome įdomių įžvalgų apie mokomąją ir socializuojančiąją LARP savybę. Kuris būtų našesnis: istorijos mokymasis skaitant faktus pateikiančius testus ar improvizuojant istorines situacijas vaidmenų žaidime? O tolerancijos žmogus noriau pasisemtų iš liepiamąja nuosaka pateikto įstatymo ar pats atsidūręs, kaip anglai sako, kito batuose? Dar dalyviai paminėjo, kad LARP’as jiems padėjo geriau pažinti save, suprasti aplink juos esančių žmonių interesus ir juos gerbti. Nusprendėme, kad neabejodami galime LARP rekomenduoti atviresnes komandas bekuriantiems įmonininkams, organizacijų grupių vedėjams, pedagogams ar tiesiog tiems, kurie užuot panardinę savo asmenybę skystuosiuose ekranuose (arba kituose stiklo gaminiuose), yra pasirengę nustebinti draugų kompaniją interaktyvia ir gerą vakarą garantuojančia veikla. Sudominom? Klausk :)

Esame labai patenkintos dviem puikiai suorganizuotais Veiklaus Jaunimo programos projektais, kuriuose teko sudalyvauti. Patyrėme daug, išmokome daug. Jaučiamės įkvėptos ateities darbams, kuriuos galbūt įgyvendinsime su projekte naujai įgytais draugais. Kuo daugiau skirtingų žmonių, skirtingų idėjų, tuo įdomiau drauge dirbti ir, svarbiausia, mokytis vieniems iš kitų.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682