Banner

2013.01.23. Savanorystės tema sukvies jaunimą į Graikiją

Septynių dienų seminaras „Būti Savanoriu“ (angl. „Being a Volunteer“), vyksiantis Graikijoje ir subursiąs 34 dalyvius iš 8 šalių, užsibrėžė tikslą iki menkiausių detalių išnarstyti ką gi reiškia būvimas savanoriu. Pagrindinis projekto, kuris remiamas programos „Veiklus jaunimas“ tikslas – skatinti jaunimą ne tik įsilieti į savanorystę savo šalyje, tačiau tapti ir tam tikrai savanorystės idėjų skleidėjais nacionaliniu ar net Europiniu lygmeniu.

Dalyviai projekto metu diskutuos apie savanorystės teikiamus privalumus ir aptars iššūkius su kuriais susiduria įvairios organizacijos, taip pat dalyvaus įvairiose neformalaus švietimo užsiėmimuose. Norėdami, jog jaunimas iš teisų gautų maksimalią praktinę naudą, seminaro organizatoriai suteiks dalyviams galimybę suorganizuoti savanorystės skatinimo kampaniją Argos Orestiko miestui.

Į projektą vykti Lietuvos jaunimo centras atrinko tris savanorius. Pristatome juos.

Marija Judina – jau keletą metų Lietuvos jaunimo centre savanoriaujanti mergina. Ji baigė informatikos studijas Vilniaus Universitete, dirba informacinių technologijų kompanijoje. Marija domisi skirtingomis vaikų ugdymo metodikomis, mėgsta keliauti.

„Šiuolaikinis pasaulis diktuoja daryti tai, kas apsimoka, kas naudinga, kas neša materialinę vertę, kaip sakoma, „pareigą vadinam pareiga tik tai jei gaunam už ją atlygį“ (Domas, MOG). Žmonės pamiršta, kad ne viskas yra perkama ir parduodama, kažkas daroma neatlygintinai ir turi žymiai didesnę vertę už piniginę. Projekto metu tikiuosi daugiau sužinoti apie savanoriavimą, kaip jis skatinamas kitose šalyse bei ką kartu galime padaryti, kad savanorių gretas papildytų daugiau jaunimo“, - sako Marija.

Aurimas Girčys yra Mykolo Romerio universiteto dėstytojas, kuris domisi tarptautiniais projektais, studentų manais ir galimybe praturtinti užsienio savanorių patirtį Lietuvoje kultūrine veikla.

„Į šiuos mokymus vykstu siekdamas pasisemti patirties, kuria vėliau galėsiu dalintis savo darbo aplinkoje su kolegomis ir Lietuvos jaunimu. Daugelis jaunimo organziacijų dirba su savanoriais ir jų patirtis šioje srityje gali padėti pasiekti geresnių rezultatų“, - sako Aurimas.

Monika Norbutaitė – darbo patirties su savanoriais turinti, Vytauto didžiojo universiteto absolventė. Ji dirbo Panevėžio vyskupijos jaunimo centro direktore, šiuo metu - tikybos mokytoja.

„10 metų dirbau su neformaliu jaunimo ugdymu katalikiškose organizacijose. Šios organizacijos nebūtu tiek visko pasiekę ir suorganizavę, jei ne savanoriai! Taip pat pati mielai daug savanoriavau - norėjosi praleisti laika prasmingai ir įgyti patirties. Dabar, dirbdama mokytoja, matau kaip jauniems žmonėms trūksta užimtumo ar popamokinės veiklos. Savanorystė -  idealus variantas, kai norisi prisidėti prie gražesnio pasaulio, susirasti daug draugų, įgauti kompetencijų ateities karjeros galimybėms ir svarbiausia, jaunesniems savanorystė įvairaus pobūdžio organizacijose padeda atrasti kryptį, kurią norėtųsi eiti pabaigus mokyklą ar universitetą. Projekte noriu pasidalinti patirtimi“, - sako Monika.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682