Banner

2013.02.16. Kas yra demokratija – ar tai tik bereikšmis žodis?

Lietuvos jaunimo centras ir Socialinių investicijų valdymo centras atrinko dalyvius vyksiančius į demokratiškumo skatinimo projektą „Important Marks in life“.  „Veiklus jaunimas“ programos remiamas projektas vasario 19 – 27 d. suburs jaunimą iš Turkijos, Ispanijos ir Lietuvos. Jaunimo susitikimo metu bus diskutuojama apie demokratijos raidą skirtingose šalyse, stengiamasi surasti apibrėžimą kas yra demokratija skirtingą istorinę patirtį turinčioms tautoms, taip pat kuriama jaunimui labiausiai priimtinos šalies modelis. Į projektą Mus mieste vyks šie lietuvaičiai:

Karolina Vinciūnaitė - 19 metų mergina iš nedidelio miestelio - Švenčionėlių. Karolina metė mokslus ir visiškai dėl to nesigaili. Ji groja, dainuoja, kuria dainoms tekstus, eilėraščius ir istorijas, piešia, fotografuoja, veda mandalų piešimo seminarus, greitu metu mokysis masažo paslapčių.

„Tikriausiai didžiąją savo gyvenimo dalį aš tiesiog tobulinu savo menišką sielą, kuri iš tiesų tokia nėra, todėl vis dar nerandu sau vietos po saule. Didelis mano planas yra studijos užsienyje, todėl viliuosi, kad šis projektas privers mane kalbėti angliškai, o tai man bus į naudą. Taip pat šiame projekte tikiuosi sutikti įdomių, linksmų žmonių, atrasti ir pažinti skirtingus požiūrius, sužinoti daugiau apie demokratijos raidą skirtingose šalyse“, - sako Karolina.

Aleksandras Vanagėlis – 21 metų vaikinas gimė Švenčionių raj. Činčikų kaime. Šiuo metu studijuoju aplinkos apsaugos inžinerija, Utenos kolegijoje. Pusę metų Aleksandras praleido Latvijoje kurioje studijavo pagal „Erasmus“ studentų mainų programą.

„Demokratiškumo skatinimo projekte noriu dalyvauti, nes norėčiau labiau susipažinti su demokratija kitose Europos šalyse ir palyginti ją su mūsų šalies demokratija. Tai pat tikiuosi naudingu pažinčių projekto metu“, - pasakojo Aleksandras.

Julija Borovskaja - kilusi iš ežerų ir miškų krašto, Švenčionėlių. Šiuo metu studijuoja „Kūrybines ir kultūrines industrijas“. Gyvenime jai svarbiausi du dalykai: turėti mylimą žmogų ir mylimą darbą. Julija sako, kad Aleksandras Makedonietis pusė pasaulio užkariavo būdamas 17-likos metų, o ji jau vėluoja trimis metais, todėl jai reikia pasitempti :).

„Džiaugiuosi dalyvaudama demokratiškumo tema mainuose Turkijoje, tai puiki galimybė susitikti, susipažinti, šypsotis, džiaugtis su kitais žmonėmis, kurie yra vedami to paties tikslo – tobulėjimo“, - sako Julija.

Martynas Norbutas – Lietuvos jaunimo centro direktorius, Vilniaus universiteto lektorius. Martynas jau keletą metų dirba su jaunimu, dalyvauja ir vykdo vietinius bei tarptautinius projektus.

„Vertindami Lietuvos demokratijos raidą jau šiandien pastebime, kad daugelis pagrindinių principų yra tik deklaruojami, tačiau nevykdomi. Lietuva dar tik mokosi demokratijos, tačiau jau gali pasigirti kai kuriais pasiekimais kitoms šalims. Manau šis projektas leis dalyviams susimąstyti kur mes esame ir ko turėtume siekti – pradedant asmeniniu pavyzdžiu“, - teigia Martynas.

Saulius Bosevičius - baigė Kauno „Ąžuolo“ katalikišką vidurinę mokyklą, vėliau įstojo į Kauno Technologijos Universiteto Elektros ir Valdymo inžinerijos fakultetą. 2012 m. Saulius įgijo Valdymo sistemų magistro laipsnį.

„Esu intensyvią veiklą mėgstanti asmenybė, todėl dalyvauju konferencijose, seminaruose, automobilių varžybose bei kituose aktyviose veiklose. Ši kelionė puiki galimybė praplėsti savo akiratį, žinias, susipažinti su naujais žmonėmis, jų kultūra, požiūriu. Sužinoti kitų šalių patirtį apie demokratinę valdymo formą“, - teigia Saulius.

Kamilė Leščikaitė - 19 metė mergina šiais metais baigė vidurinę mokyklą ir planuoju studijuoti Higieninę ir dekoratyvinę kosmetologiją. Kamilei patinka ir  politikos mokslai, ji stengiasi būti aktyvia Lietuvos Respublikos piliete.

“Mane labai domina šis būsimas projektas, nes šie mokymai man leis susipažinti su naujais kitų tautybių žmonėmis. Nors projekto dalyviai gyvena kitur nei aš, bet tikiuosi, kad galvoja apie demokratiją panašiai kaip aš”, - sako Kamilė.

Karolis Nenartonis - 2011 metais baigė vidutinę mokyklą ir šiuo metu studijuoja Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje. Karolį domina tarptautinis verslas ir jaunimo problemos.

“Noriu dalyvauti šiame projekte, nes man patinka keliauti ir tikiuosi pamatyti kitas kultūras, susitikti su naujais žmonėmis, pabendrauti su jais ir aptarti demokratijos problemas. Manau jų turime tiek mes, tiek kitos šalys – bus proga pasimokyti vieniems iš kitų”, - kalbėjo Karolis.

Leonas Stankevičius – 2006 m. studijas baigė Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute, įgijo politikos mokslų magistro laipsnį, todėl jį domina demokratijos ir žmogaus teisių problemos.

“Dirbu tarptautinių santykių sferoje. Turiu patirties dirbant su tarptautiniais projektais, esu dalyvavęs Europos jaunimo projektuose. Šie mokymai pagilins žinias apie skirtingų tautų sampratą apie demokratiją ir jos problemas. Mokymų metu tikiuosi toliau tobulinti kultūrinio bendradarbiavimo ir anglų kalbos žinias”, - sako Leonas.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682