Banner

2013.05.15. Žaidimai – rimtas reikalas

Balandžio 19 – 26 dienomis Baltarusijoje, šalia Rakovo miestelio, įvyko Pociūnėlių miestelio bendruomenės ir jaunimo centro „Fialta“ organizuoti mokymo kursai „Gaming Theory“, kuriose dalyvavo ir Lietuvos Jaunimo Centro atstovai Milda Lukoševičiūtė ir Šarūnas Šalkauskas. Kursuose taip pat dalyvavo ir jaunimo darbuotojai, lyderiai iš Armėnijos, Gruzijos, Estijos, Nyderlandų, Ukrainos, Baltarusijos, Moldovos, Bulgarijos, Makedonijos ir Azerbaidžano. Mokymų metu dalyviai pasinėrė į įvairius neformalaus ugdymo žaidimus, teorijas, kuriomis grindžiamas neformalus švietimas ir darbas su jaunimu, mokėsi kaip patiems organizuoti veiklas pagrįstas įvairias išmoktais žaidimais.

Praktika paremta teorija

Dalyviai, septynias dienas gilinęsi į įvairius žaidimus ir jų taikymą, nedviprasmiškai atsiliepia apie kursus: „Buvo labai intensyvūs mokymai – jų metu labai daug dėmesio buvo skirta ir tiems darbo su jaunimu aspektams į kuriuos dažnai pamirštame, pvz. nuotaikos grupėje valdymą, pasitikėjimą, susikaupimo skatinimą“, teigia vienas iš dalyvių, Lietuvos jaunimo centro savanoris Šarūnas Šalkauskas. „Taip pat kliuvo ir labai nemažai teorijos, tačiau ji nebuvo pateikta „sausai“ – viskas buvo labai apgalvotai suderinta su mokymų dienotvarkėmis, todėl jau visi buvome praktiškai patyrę tas teorijas“, - pasakoja Šarūnas. Kiekvienas dalyvis kūrė savo „žaidimų fabriką“ – kuriame fiksavo visus žaidimus ir metodus išmoktus mokymų metu. Šie „fabrikai“ dabar yra pagrindinis mūsų darbo rezultatas – žinios ir patarimai kaip reikia efektyviau dirbti su jaunimu.

Europos ribos

Atvykus į Baltarusiją iš tiesų galima pasijusti lyg pasiekta Europos riba. Šis pojūtis atsiranda nejučia: centrinėje miesto aikštėje pamatai lengvabūdiškai parimusio Lenino skulptūrą, keliaudamas toliau regi Pergalės dienos reklamas besipuikuojančias penkiakampėmis žvaigždėmis ir tankus užkeltus ant pjedestalų. „Kai baltarusiai važiuoja į Lietuvą, jie sako ne „Važiuoju į Lietuvą“, jie taip ir sako – „Važiuoju į Europą“, - teigia Baltarusijoje šiuo metu savanoriaujantis vokietis Thomas Bergmann.

Bevaikštant po Minsko senamiestį, buvo sunku nepastebėti, koks jis nėra jau toks „senas“ - ypatingai palyginti su Vilniaus senamiesčiu. Tokį patį sentimentą išreiškė ir mūsų vietiniai vokiečių vedliai, kurie po tokio pasakymo susilaukė labai kreivų žvilgsnių iš baltarusių – pasirodo beveik visas senamiestis buvo sunaikintas vokiečių dar Antrajame pasauliniame kare. Pripratus prie Vilniuje gausiai esančių bažnyčių ir kitų įvairias architektūrines epochas menančių pastatų, klaidžiodamas Minsku visiškai nejauti to miesto istorijos ir raidos.

Darbas su jaunimu

Mokymų metu nemažai buvo diskutuojama ir dėl darbo su jaunimu. Darbas su jaunimu yra labai abstraktus terminas, kiekvienoje ES šalyje suvokiamas skirtingai (ką bekalbėti apie partnerius iš Rytų), šiuo metu ši tema susilaukia nemažai dėmesio ir Lietuvoje. Diskusijų ir užsiėmimų metu mes stengėmės ne tik išgryninti ką, kur, su kuo ir kaip turėtų veikti jaunimo darbuotojas, bet taip pat ir gilinomės į tokius dalykus kaip atvirų jaunimo centrų veiklą, „Veiklaus jaunimo“ ir kitų ES programų vaidmenį jose, bei jų ateitį. Ir nors kai kuriose šalyse darbas su jaunimu, pačių dalyvių žodžiais, neegzistuoja, patys kalbėdami apie savo veiklą jie vėliau suprato, jog tai ką jie patys daro organizacijose ir yra darbas su jaunimu.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682