Banner

2013.05.25. Nike maratone - šūkiai prieš vaikų išnaudojimą

Lietuvos jaunimo centras solidarizuojasi su Susivienijimu Žali.LT, kurio nariai rytoj, gegužės 26 d. dalyvaus „Nike aš bėgu. Vilnius/DNB pusmaratonyje“ nešini kilniais šūkiais – „Mes bėgam – jie dirba“ bei „Gelbėkit vaikus“, kuriais norima atkreipti dėmesį dėl vaikų išnaudojimo. Ši problema ypač aktuali besivystančiose pasaulio šalyse, kur užsidirbti norintys vaikai yra išnaudojami ir praranda teisę į išsilavinimą. Vaikai yra priversti tenkintis labai mažu uždarbiu, ilgomis darbo valandomis ir nuolat susidurdami ne tik su jų sveikatai bei gyvybei kenksmingomis sąlygomis, bet ir išnaudojimu, psichologiniu smurtu, žeminimu.

„Užsienio žiniasklaida ne kartą yra pranešusi apie garsių korporacijų vykdomą vaikų išnaudojimą gamyklose. Pigaus nepilnamečių darbo sąskaita šios kompanijos mažina darbo sąnaudas. Pasak spaudos, ne išimtis ir Nike, dėl kurios veiklos kilo keletas skandalų“, - sako Susivienijimo Žali.LT koordinatorė Virginija Vingrienė.

Susivienijimo narių teigimu, ne vienas lietuvis savo spintose ir buityje turi daiktų pagamintų nepilnamečių ar žiauriai išnaudojamų žmonių rankomis. Todėl svarbu žinoti, kad šie daiktai gali būti už grašius parduotos vaikystės darbo vaisius.

„Nesame prieš patį maratoną, tačiau norime priminti, kad jis yra ir viešųjų ryšių akcija, kuria norima kurti gerą kompanijų vardą bei teigiamą įvaizdį. Tačiau be nemokamų sportinių batelių, marškinėlių, deklaruojamų gražių tikslų, yra ir kita medalio pusė. Manau tai labai svarbus akcentas“, - teigia dalyvausiantis bėgime Susivienijimo Žali.LT atstovas Donatas Vaičius.

Kadangi šio pusmaratonio organizatorių tikslas padėti vaikams, Žali.LT prisijungdami prie jo siekia atkreipti visuomenės dėmesį į vaikų kaip pigios darbo jėgos išnaudojimo problemą. Juo labiau, kad apie tai dauguma visuomenės nežino, nutyli arba tiesiog nenori žinoti. Kartu Susivienijimas nori pakviesti visuomenę domėtis užsienio spaudoje pasirodančiomis žiniomis ir vengti pirkti produkciją gamintojų, pasitelkiančių vaikų darbą skurstančiose pasaulio šalyse.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682