Banner

2013.05.28. Žaliaskrydyje įvyko pirmojo Žaliųjų ekranų filmo pristatymas

Gegužės 24 d., penktadienį, 19.30 val. Pilaitės kultūros centre „Beepart“ rinkosi žaliųjų organizacijų atstovai, žalieji, savanoriai, visi neabejingi aplinkosaugai, sveikai gyvensenai ir bendruomeniškumui žmonės. Susitikimo tikslas - susipažinti, pasidalinti idėjomis, informuoti vieni kitus apie vykdomas veiklas ir pažiūrėti pirmąjį, Žaliųjų ekranų savanorių subtitruotą filmą - „2 + 2“ (angl. Do the Math).

Į renginį sugužėjo nemenkas būrys jaunuolių, kurie kalbėjo apie jų organizacijų rengiamas veiklas, vykdomus projektus, pakvietė vieni kitus prisidėti prie iniciatyvų. Žaliaskrydžio metu apdovanoti ir ženklo be GMO kūrėjai, įvardinti į antrąjį atrankos etapą patekę dalyviai.

Vėliau visi patraukė ragauti ekologiško maisto ir žiūrėti visiškai naują, neseniai subtitruotą lietuviškai filmą.

„2 + 2“ (angl. Do the Math) dokumentiniame filme yra pateikiami trys skaičiai, paaiškinantys dabartinę klimato krizę. Mokslininkai teigia, jog norint užtikrinti, kad oro temperatūra pasaulyje nepakiltų daugiau nei dviem laipsniais, į atmosferą privalome išmesti ne daugiau nei 565 gigatonas CO2. Tačiau iškastinio kuro pramonė, yra pajėgi pagaminti beveik penkis kartus daugiau CO2, apytiksliai 2,795 gigatonas. Atsižvelgiant į tai, daroma išvada, jog iškastinio kuro pramonė yra laukinė pramonė, kuri yra pasirengusi nusižengti ne tik JAV (ar kitos šalies) įstatymams. Minėta pramonė daro poveikį visai žmonijai, nepriklausomai kurioje šalyje ji yra, todėl jos veikla turi būti apribota.

Antroje filmo dalyje yra pasakojama apie kampaniją prieš „Keystone XL“ naftotiekį JAV. Filmo kūrėjai taip pat organizavo pasipriešinimo kampaniją šiam projektui ir įvykdė didžiausią pilietinio nepaklusnumo kampaniją priešais Baltuosius rūmus, kurios pasėkoje buvo suimti 1253 žmonės. Praėjus kelioms dienoms po šios kampanijos prezidentas Obama paskelbė, jog šis projektas sustabdomas siekiant atlikti papildomus poveikio aplinkai vertinimus.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682