Banner

2013.08.12. Madride plėvesuos tolerancijos ir draugystės vėliavos

Lietuvos jaunimo centras pristato Veiklus jaunimas programos remiamo projekto "Youth Europeans joined in Equality and Friensdhip" dalyvius. Šie jaunuoliai rugpjūčio 15 – 22 d. Madride susitiks su bendraamžiais iš Italijos, Čekijos, Rumunijos, Turkijos ir diskutuos kovos su diskriminacija ir skurdu, solidarumo, atskirties temomis.

Projekto tikslas – pasidalinti patirtimis ir pažadinti jaunimo norą prisidėti prie besirūpinančios savo bendruomenės nariais, demokratiškesnės visuomenės kūrimo. Ypatingas dėmesys projekto metu bus skirtas migracijai, jaunimo nedarbui, neįgaliųjų žmonių integracijai bei tolerancijos skatinimui.

Kotryna Patapaitė - tarptautinių santykių ir ekonomikos studentė Macalester koledže Jungtinėse Amerikos Valstijose.

"Nuo pat vaikystės visą savo gyvenimą leidžiu tarptautinėje aplinkoje, kurioje tautų stereotipai įsišakniję bei dažnai - gerokai pasenę. Ne tik keliaujant po Europą, bet ir besimokant JAV dažnai tenka susidurti su stebėtinais klausimais apie Lietuvą, tačiau panašią situaciją stebiu ir Lietuvoje. Tikiu, kad ES jaunimas projekte gali kartu suartinti tautas bei prisidėti prie stereotipų naikinimo. Nekantrauju susipažinti su bendraamžiais iš visų Europos kampelių, pasidalinti savo patirtimi bei pašėlti ispaniškoje fiesta La Palma", - teigia Kotryna.

Edvinas Adomaitis – 19 metų mažeikiškis. Šiuo metu jis studijuoja Vilniaus Gedimino technikos universitete statybos inžineriją.

"Tokio pobūdžio projektuose dar nesu dalyvavęs. Perskaitęs apie šį projektą labai juo susidomėjau ir puoliau pildyti anketos. Mane labiausiai sudomino galimybė susipažinti su skirtingų kultūrų žmonėmis, sužinoti kokios problemos pasitaiko jų gyvenimuose dėl kitų žmonių sukurto požiūrio į juos, diskriminacijos, pasidalinti savo požiūriu ir asmenine patirtimi šia tema", - sako Edvinas.

Jelena Pavlova - Vilniaus Universiteto psichologijos studentė, būsima 4-kursė.

"Aš be galo mėgstu plėsti savo akiratį keliaudama ir bendraudama su žmonėmis, kurie priklauso skirtingoms kultūroms. Ispanijos kultūra domiuosi jau pakankamai ilgą laiką, gerai išmokau kalbą ir puikiai jaučiuosi šioje šalyje. Be to, šio projekto pagrindinės temos man atrodo labai įdomios, ypatingai - atskirtį patiriančių asmenų įtraukimas. Šiuo metu rašau kursinį darbą apie įvairius sutrikimus turinčius vaikus ir planuoju šią temą toliau plėtoti bakalauro darbe. Projekto metu tikiuosi sužinoti daugiau apie šiuos dalykus iš tarpkultūrinės perspektyvos, pasidalinti nuomonėmis, skatinti vieni kitų atvirumą bei toleranciją tam, kas nepažįstama", - sako Jelena.

Kotryna Tulabaitė - II kurso Vilniaus Universiteto Medicinos fakulteto studentė.

"Mano studijuojama specialybė, rodos, mažai ką bendro turi su tarptautine aplinka, universitete nesigiliname į tautų tolerancijos ar diskriminacijos problemas. Tačiau save laikau ne tik medicinos studente, bet ir pilnaverčiu XXI amžiaus žmogumi, kuriam nesvetimos šios problemos. Tvirtai tikiu, kad pokyčiai pirmiausia prasideda nuo mūsų pačių, todėl viliuosi, kad mano dalyvavimas projekte padės geriau suprasti kitų tautų ir kultūrų žmones, bei praplėsti savo pasaulėžiūrą", - pasakoja Kotryna.

Giedrius Daubaris – dvidešimtmetis tarptautinės politinės ekonomijos studentas King's College, University of London.

"Stebint Europos Sąjungos plėtrą bei ekonominę ir politinę integraciją, man dažnai atrodo, jog socialinė integracija vyksta daug lėčiau. Naujųjų Europos Sąjungos narių piliečiai daug kur vis dar pasitinkami stereotipiniu požiūriu, dėl kurio neretai iškyla socialinės atskirties problemų. Išgirdęs apie šį projektą nedelsdamas nusprendžiau dalyvauti atrankoje: džiaugiuosi galimybe pasidalinti mintimis apie daugialypę socialinę atskirtį: jaunimo nedarbą Ispanijoje bei Italijoje, religijų sąlytį Turkijoje, etninio pagrindo atskirtį Rumunijoje, rasizmą Lietuvoje ir kitokias visiems aktualias problemas", - teigia Giedrius.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682