Banner

2013.03.04. Being a volunteer: kai savanorystė „veža“

Europoje kasmet daugėja atsakingų jaunų žmonių, kurie tampa savanoriais ir išbando skirtingas veiklas, padedančias jiems vėliau apsispręsti ko jie nori gyvenime. Siekdami pasisemti žinių ir pasidalinti patirtimi savanorystės temoje vasario 9 - 16 d. Lietuvos jaunimo centro savanoriai vyko į Europos Komisijos programos „Veiklus jaunimas“ finansuotą seminarą „Being a Volunteer“. Lietuvos jaunimo centras siekia tapti tarptautine savanorystę koordinuojančia organizacija, pagal EVS (European Voluntary Service) programą ir delegavo savo atstovus į šia tema Graikijoje vykusį seminarą.

Seminare dalyvavo atstovai iš Italijos, Estijos, Ispanijos, Graikijos, Turkijos, Lenkijos ir Rumunijos. Didelį indėlį į projekto sėkmę įnešė Ispanijos atstovai, kurie organizavo renginį ir dalinosi savo patirtimi apie savanorystę Peru ir kitose pasaulio šalyse. Svarbiausias savanoriui būtinas bruožas, išskirtas seminaro metu, buvo savanorystės principo suvokimas: kiekvienas turėtų rinktis sritį, kurioje jis gali būti naudingas visuomenei, atskleisti save, ir tik po to ieškoti šalies, kurioje norėtų apsilankyti, kurios kultūrą norėtų pažinti.

Seminaro metu į savanorius ir organizacijas buvo žvelgiama per daugialypę „3D“ prizmę. Aptartos stipriosios (naudos) ir silpnosios (sunkumai) savanorystės pusės, darbo su savanoriais privalumai, tarpkultūrinio mokymosi tikslai ir būdai.

Projekto dalyviai įžvelgė, kad savanorystė skatina aktyvų pilietiškumą, leidžia savanoriams užmegzti tarptautinius kontaktus, gali padėti lavinti bendravimo įgūdžius, pasitikėjimą savimi ir vidinę motyvaciją. Tarpkultūrinio mokymosi privalumai atrodo akivaizdūs: savanoriui sudaroma galimybė išmokti tos šalies kalbą, ugdyti toleranciją, gerbti kitų kultūrų tradicijas ir papročius, adaptuotis prie skirtingų aplinkų ir neturėti išankstinių nusistatymų.

Kitą vertus,  pasiryžimas tapti savanoriu reikalauja stiprios motyvacijos. Dažnas jaunuolis turėtų griauti stereotipinį mąstymą dėl materialinių vertybių ir socialinio statuso svarbos. Svarbu ne tik uždirbti pinigus, bet ir pažinti save. Bet kuriuo atveju, sprendimą kiekvienas turi priimti per gana ribotą laiką: pagal EVS programą 18 iki 30 metų amžiaus jaunuoliai savanoriu gali tapti tik kartą gyvenime (būna išimčių), ne ilgiau negu 12 mėnesių.

Siekdami viešinti savanorių tarnybą, seminaro dalyviai surengė akciją, kurios metu dalino lankstinukus su pagrindine informacija apie savanorystę ir EVS, miesto sieną papuošė stilizuotu piešiniu ir jaunuoliams dalino marškinėlius su projekto logotipu.

Renginio metu Lietuvos jaunimo centras užmezgė naudingus kontaktus ir tikisi ateityje bendradarbiauti su partneriais siunčiant ir priimant Europos savanorius, bei organizuojant įvairius jaunimo mainus, seminarus.

 
<< Start < Prev 21 22 23 24 25 26 Next > End >>


 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682