Banner



2014.12.11. Kultūriniai barjerai įveikti Ispanijoje PDF Print E-mail
Written by Martynas   
Thursday, 11 December 2014 16:06

Lapkričio 22-27 d. Las Rozas miestelyje, įsikūrusiame netoli Madrido, vyko tarptautinis Erazmus+ jaunimo mainų projektas, pavadinimu „Kultūrinių barjerų pabaiga“, bendram kūrybiniam darbui sujungęs dalyvius net iš 8 Europos valstybių.

Lietuvos jaunimo centro atrinkta keturių Lietuvos jaunimo atstovų komanda kartu su kitais projekto dalyviais iš Italijos, Rumunijos, Lietuvos, Slovakijos, Turkijos, Makedonijos, Portugalijos bei Ispanijos dalyvavo paskaitose bei grupiniuose interaktyviuose užsiėmimuose, kurie skatino dalintis informacija apie savo šalies kultūros vertybes bei susipažinti su kitų projekte dalyvavusių šalių vertybėmis, analizuojant jas lyginimo principu bei atrandant tam tikrus tarpkultūrinių skirtumų bei panašumų dėsningumus.

Projektas atvėrė puikias galimybes užsimegzti bei plėtotis tarpkultūrinei komunikacijai. Kadangi projekte dalyvavo žmonės su skirtingomis religijomis, papročiais, kalba ir pan. užsiėmimų vedėjai numatę galimą dalyvių norą likti komforto zonoje bent kažkuriam laikui ir iš pradžių laikytis šalia savo kultūros atstovų bei su jais dirbti, jau per pirmąsias užduotis primygtinai ragino „nesėdėti“ šalia savo šalies atstovų ir patys stengėsi, kad dalyviai atsidurtų kuo įvairesnėse darbo grupėse. Taip jie skatino projekto dalyvius kuo greičiau susipažinti ir perlipus kalbos, kultūrinius, o galbūt kartais net ir savo asmeninius barjerus, pradėti bendrą darbo procesą, turintį labai gražų tikslą – sklandžią tarpkultūrinę komunikaciją.

Kasdieniai užsiėmimai kultūros barjerų laužymo tematika negailėjo skirtingų ir neretai sudėtingų užduočių. Jas, ne paslaptis, kartais apsunkindavo ir labai skirtingas projekto dalyvių anglų k. žinių lygis. Siekiant apeiti šią kliūtį, dalyviai labai kūrybiškai padėjo vieni kitiems suprasti užduotis bei jas atlikti drauge, naudodami kūno kalbą, gestus, ieškodami panašiai skambančių gimtosios kalbos žodžių ar tiesiog nupiešdami norimą perteikti idėją. Taip nuolat vyko įvairiapusis kitų šalių pažinimas bei vieniems iš kitų mokymasis labai įvairiapusiškos komunikacijos.

Pačios užduotys, tuo tarpu, buvo labai įvairios. Europos šalių jaunimas turėjo rengti neformalius pristatymus, kurti video, grafiti, piešti, vaidinti, rašyti straipsnius skirtingoms žiniasklaidos priemonėms bei išmokti patiems kritiškai skaityti spaudos šaltinius. Skirtingų kultūrų atstovai turėjo atlikti ir labai didelę kompleksinę užduotį, pavadintą „neįmanoma misija“, kur per gana neilgą laiko tarpą dalyviai turėjo įveikti daug skirtingų užduočių punktų, tai buvo įmanoma tik dirbant kaip labai darnioms komandoms. Visos šios užduotys reikalavo iš dalyvių kantrybės, tolerancijos bei padėjo jiems ugdyti asmeninius geros komunikacijos įgūdžius.

Ilgos ir įvairių, įdomių užduočių kupinos projektinės dienos, dažniausiai prasidėdavo 10 val. ir pasibaigdavo tik prieš 21 val., prieš pat vakarienę. Be abejo, neapsiėjo projektas ir be ne mažiau įspūdingų tarpkultūrinių vakarų, per kuriuos  dalyviai turėjo galimybę susipažinti su skirtingų šalių kultūromis, pamatyti įdomiausius turizmo bei kultūros objektus, išbandyti nacionalinius šokius, paklausyti liaudies dainų, paragauti tradicinio maisto bei gėrimų, ir vakaro metu dar labiau sutvirtinti draugystę.

Beje, dar pačioje projekto pradžioje vos atvykę dalyviai turėjo galimybę surašyti savo baimes bei lūkesčius, susijusius su projektu. Vienas iš projekto dalyvių išreikštų norų buvo išvykstamoji ekskursija. Šis noras buvo įgyvendintas. Po pirmų dviejų intensyvaus darbo dienų, trečioji diena buvo skirta išvykai. Pirmiausia projekto dalyviai aplankė “Fundacion Trebol” asociaciją, kuri yra atsakinga už projektus, susijusius su socialiai atribotais žmonėmis, turinčiais negalių. Po apsilankymo asociacijoje, visi dalyviai autobusu buvo nuvežti iki El Escorial rūmų – istorinės Ispanų karalių rezidencijos, kur turėjo galimybę susipažinti su Ispanijos valdovų istorija, išvykos pabaigai buvo paliktos kelios valandos laisvai pasirinktam susipažinimo su Madridu būdui.

„Kultūrinių barjerų pabaiga“ – vienareikšmiškai labai graži įžanga į sudėtingą ir ilgą kelią, vartant stereotipų bei pažinimo stokos suformuotus barjerus ir tiesiant sklandžios komunikacijos kelią, vedantį link tarpkultūrinio susikalbėjimo, kuris visada buvo viena aktualiausių temų pasaulyje, padedančių palaikyti taiką.

Last Updated on Thursday, 11 December 2014 19:44
 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 11 of 23

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682