Banner

Toleranciją skatins – pro fotoaparato objektyvą

Šiandien Vilniuje startuoja Lietuvos jaunimo centro įgyvendinamas Lietuvos - Lenkijos jaunimo mainų projektas „Skirtingi veidai – viena siela“. Šešias dienas 12 jaunuolių iš dviejų kaimyninių šalių dalyvaus seminaruose, lankysis tautinių mažumų bendruomenėse, pasitelkiant fotografiją ir ją naudojant kaip priemonę kalbėti apie žmogaus teises, ieškos tarpkultūrinių skirtumų bei panašumų.

„Nepaisant to, kad Lietuvą ir Lenkiją sieja bendra istorija, kultūrinis palikimas, panašus gyvenimo būdas ir kai kurios tradicijos, žiniasklaidos ir stereotipinio mąstymo formuojama atskirtis gilėja. Stereotipus lengva sugriauti jaunimui pačiam įsitikinus kokie žmonės gyvena čia – Lietuvoje. Iš tiesų tai padeda atlikti įdėmus žvilgsnis – žvilgsnis per fotokameros objektyvą. Todėl dviejų šalių jaunuoliai kelias dienas klaidžios po Vilniaus gatves ir ieškos kaip įamžinti meilės, taikos ir smurto, skurdo temas“, - sako Lietuvos jaunimo centro direktorius Martynas Norbutas.

Pasak M. Norbuto, projekto dalyviai iš Lenkijos jau vaikščiojo po vieną iš Lenkijos miestų – Vroclavą ir įamžino svarbias lenkų kultūrai vietas. Dabar, kartu su lietuviais, jie imsis intensyvesnių kelionių po Vilnių, po jų seks neformalaus ugdymo užsiėmimai naudojantis žmogaus teisių vadovu - „Compass“.

„Neformalūs užsiėmimai dalyviams leidžia patiems patirti ir atrasti sprendimus į abiejose šalyse kylančias žmogaus teisių problemas, skatina paversti žodžiais tai kas matoma, plėtoti toleranciją kaimyninių šalių bei mažumų atstovams. Atrodo visiškai paprasti žaidimai, kartais net banalios užduotys – aptarimų metu atskleidžia giliai esančių problemų priežastis. Norime, kad po projekto etniniai, kultūriniai skirtumai nebūtų suvokiami, kaip grėsmė ar kliūtis bendravimui, o kaip asmenybės tobulėjimo ir išsilavinimo nuo stereotipų šaltinis“, - sako Martynas Norbutas.

Projekto, kuris remiamas Lietuvos – Lenkijos jaunimo mainų fondo lėšomis, metu dalyviai taip pat lankysis tautinių mažumų bendruomenėse – aptars žydų, lenkų, baltarusių padėtį Lietuvoje, šių tautybių žmonėms kylančias problemas ir iššūkius. Projekto pabaigoje dalyviai iš fotografijų kurs koliažus, kurių fotografijos bus paskelbtos partnerių organizacijų interneto puslapiuose.

 

Daugiau informacijos:

Martynas Norbutas

Lietuvos jaunimo centro direktorius

Mob.: 865911080

 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>


 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682