Banner

2013.08.30. Miestiečių problemos Lietuvoje ir Lenkijoje – daugiau panašumų nei skirtumų

Būtent tokia išvada piršosi neseniai pasibaigusio Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų fondo remiamo projekto „Mano miestas – mano pasaulis“ dalyviams. Dvylika jaunuolių iš kaimyninių šalių savaitę gilinosi į miestų ir miestelių problemas ir iššūkius su kuriais susiduria savivalda. Kurdami savo miestą kompiuterinio žaidimo „SimCity 3000“ pagalba jaunimas ieškojo atsakymų kaip miestų augimą lemia miesto planavimas, infrastruktūros bei kultūros plėtra, mokesčių sistemos pokyčiai bei verslo sąlygų gerinimas.

„Žaidimas – tai tik priemonė kalbėti apie opias problemas ir iššūkius. Daugelis mūsų yra nepatenkinti viešojo transporto organizavimu miestuose – tai rodo ir vis pasirodantys neigiami straipsniai apie Vilnių, tačiau kaip būtų, jei mes atsidurtume kitoje pusėje ir mums patiems tektų viską planuoti ir organizuoti. Turint ribotą kiekį pinigų negali patenkinti visų miestiečių poreikių, todėl siekiant gerovės svarbu kompleksiškai žiūrėti ir į kitus sektorius. Tapę miestų valdytojai projekto dalyviai ėmėsi spręsti kokius žingsnius privaloma atlikti, kad miestas klestėtų“, - sako projekto koordinatorius Šarūnas Šalkauskas.

Iš Lietuvos ir Lenkijos susirinkęs jaunimas taip pat apsilankė Vilniaus miesto savivaldybėje, Vilniaus senamiestyje ieškojo abiems šalims svarbių istorinių žymių, diskutavo ir mokėsi kartu.

„Tai buvo puiki galimybė neformaliai mokantis įgyti praktinių žinių apie miestų plėtrą, ekonomiką, mokesčių sistemos funkcionavimą, ekonomiką, energetiką, transportą ir kitus svarbius sektorius. Virtualiai kuriant miestus buvo diskutuojama su projekto dalyviais iš Lietuvos ir Lenkijos, aptariamos pagrindinės darnios plėtros problemos mūsų ir kitose šalyse, siūlomi sprendimo variantai, o galiausiai jie realiai taikomi žaidime. Tai buvo neįkainojama patirtis“, - sako Lietuvos jaunimo centro organizuotame projekte dalyvavęs Giedrius Gecevičius.

Jam antrina ir Robert Borkowski, kuris pažymėjo jog būtent kompiuterinis žaidimas yra puiki priemonė, kuri nesukelia įtampos, leidžia atsipalaiduoti ir kartu suteikia neįkainuojamų žinių.

„Sužinojau nemažai faktų apie miestų statymą kuriu iki šiol nepamiršau. Mums nebuvo pasakojami tušti faktai. Išmokome patys statyti ir kurti savo miestus „SimCity 3000“ kompiuterinio žaidimo pagalba. Dar svarbiau tai, kad diskusijų metu paaiškėjo, jog tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje miestai susiduria su panašiais iššūkiais – jų paieška ir atradimas iš ties vienija“, - sako projekto dalyvis Robert Borkowski.

Lietuvos jaunimo centras ketina organizuoti panašius, dvi kaimynines šalis vienijančius, projektus ir ateityje.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682