Banner

2013.09.19. Emigracija – ar tikrai žinome kodėl išvykstame?

Į šį ir kitus su migracija susijusius klausimus, „Veiklus jaunimas“ programos remiamame projekte „Know your needs“ (liet. „Pažink savo poreikius“), bandys atsakyti iš Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Estijos ir Lietuvos susirinkęs jaunimas. Septynias dienas truksiančiame mainų projekte, Zarasuose, jaunuoliai aptars nedarbo, švietimo, savanorystės bei asmeninių poreikių identifikavimo temas.

„Viena iš rimčiausių problemų, su kuriomis susiduria naujosios ES narėse - jaunų darbuotojų emigracija. Tuo tarpu kitose valstybėse kyla neramumai dėl pernelyg didelio imigrantų antplūdžio. Reikia pripažinti, kad nemaža dalis žmonių nusprendžia palikti savo šalį be aiškios priežasties – jie nežino kokia turėtų būti jų ateitis, kokie jų ilgalaikiai asmeniniai siekiai. Projektu siekiama padėti jaunimui identifikuoti savo poreikius ir surasti jiems priimtiną sprendimą“, - sako projekto idėjos autorius, Lietuvos jaunimo centro direktorius Martynas Norbutas.

Naudojant neformalaus ugdymo metodus, jaunuoliai bus skatinami pažvelgti į skirtingas gyvenimiškas situacijas ir atrasti jiems priimtinas išeitis. „Jei žinote, ko norite iš gyvenimo - jūs žinote, ką jūs galite padaryti, kad tai pasiektumėte. Būtent šia mintimi vadovausimės projekte. Dėl to daugiausia dėmesio skirsime skatindami mąstyti, analizuoti ir galiausiai nuspręsti, kokie kiekvieno projekto dalyvio poreikiai yra švietimo, karjeros ir asmeninių tikslų srityse. Tikimės, kad tai padės surasti sprendimą ar minėtus tikslus geriau įgyvendinti gimtoje šalyje, ar ieškoti kitos vietos“, - sako mokymų vadovas Šarūnas Šalkauskas.

Mainų metu bus aptarti ir apklausų rezultatai. Kiekvienos šalies atstovai jau yra apklausę jų šalyse gyvenančius užsieniečius. Anketos turėtų parodyti kodėl žmonės nusprendžia palikti gimtąją šalį, kas juos motyvuoja gyventi užsienyje, kokie yra jų ateities planai.

Projekto dalyviai taip pat susitiks su Zarasų nevyriausybinių organizacijų atstovais. Šių susitikimų metu jaunuoliai sužinos su kokiomis problemomis susiduria regionai, bandys ieškoti atsakymų kaip padėtį keisti.

Projektas yra finansuojamos „Veiklus jaunimas“ programos. Pranešimas atspindi subsidijos gavėjo, bet ne Europos Komisijos ar jos institucijų požiūrį, kuri neatsako už medžiagos turinį ir už galimą informacijos panaudojimą.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682