Banner

Skirtingoms kultūroms – bendras „fantastikos“ vardiklis

Retas kuris yra girdėjęs apie tokį dalyką kaip „LARP“, tačiau sausio 31-vasario 7 dienomis jaunimas iš keturių skirtingų šalių susirinko „Ventainėje“ dalyvauti projekte „Under the wings of imagination III“, kurio vienas iš pagrindinių tikslų buvo tiesioginio dalyvavimo žaidimo vaidmenimis („LARP: Live Action Role Playing“)  paruošimas ir įgyvendinimas. Daugeliui dalyvių tai buvo pirmoji patirtis kurios metu teko ne tik įsijausti į nepažįstamų veikėjų vaidmenis bet ir pasitelkus fantaziją sukurti ,,gyvą“ scenarijų.

Šiame tarptautiniame projekte, kuriame dalyvavo jaunimas iš Turkijos, Lenkijos, Vengrijos ir Lietuvos, buvo siekiama skatinti tarpkultūrinį bendradarbiavimą bei ugdyti kūrybiškumą. „Yra tekę dalyvauti jaunimo projektuose ir anksčiau. Tačiau būtent čia pažinau turkus, vengrus iš naujo. Žaidime atsiskleidė tokios charakterio savybės, kurioms atsiskleisti reikėtų ilgo laiko“, - sako Lietuvos jaunimo centro projekte dalyvavusi klaipėdietė Vaida Bajalytė.

Aštuonias dienas trukusiame projekte 17-29 metų jaunuoliai buvo įtraukti į menų dirbtuves, diskusijas, komandinius žaidimus, pristatė savo šalių kultūrą, lankėsi Šilutės gimnazijose ir bendravo su mokiniais, žaidė LARP. Bene daugiausia emocijų sukėlė Klaipėdos viešosiose erdvėse atlikti simuliaciniai žaidimai.

„Flash mob“ leido pasijusti lyg nuo realybės atitrūkusiu stebėtoju. Kai tavęs nekausto jokie tradiciniai dėsniai ir susikoncentruoji tik į čia ir dabar. Tai atima daug jėgų, tačiau akimirką pasijunti tarsi atgimęs iš naujo. Pradedi suvokti kiek taisyklių ir įvairiausių mūsų laisvę varžančių dalykų tave supa ir verčia atskleisti savo potencialą“, - sako projekto dalyvis Šarūnas Šalkauskas.

Ne mažiau dalyviams davė LARP, kuris pagrįstas žaidėjų įsijautimu į skirtingus vaidmenis, perkeliant juos į išgalvotus pasaulius, laikmečius, ar istorinės svarbos įvykius arba pačią nuobodžiausią kasdienybę. Šis žanras taip pat išsiskiria tuo, jog žaidėjai turi scenarijų su aiškia pradžia, personažų aprašymais, tačiau nežino kas nutiks žaidimo metu, kokia bus žaidimo pabaiga. Viską lemia žaidėjų noras įsitraukti į žaidimą ir vaizduotės galimybės. Projekto metu buvo žaidžiamas socialinis „Down and Out in Middenburg“ LARP‘as.

Projektas nepaliko abejingų, daugelis dalyvių išreiškė norą žaisti LARP dar kartą, išbandyti skirtingus scenarijus, galbūt kartu bendradarbiauti panašiuose projektuose kartu. „Nors mainai jau baigėsi, tačiau manau jie paliko gilų įspūdį visiems dalyviams. Manau, negalima dėti taško, nes tai tik pradžia tiesioginio dalyvavimo vaidmenimis žaidimų srityje. Tikiu, projektu, kuris leido pamatyti vaidybą ir kūrybą iš kitos pusės – tiesiogiai joje dalyvauti“, - sakė viena iš projekto dalyvių ir organizatorių Giedrė Dzikaitė.

Projektas yra finansuojamos „Veiklus jaunimas“ programos. Pranešimas atspindi subsidijos gavėjo, bet ne Europos Komisijos ar jos institucijų požiūrį, kuri neatsako už medžiagos turinį ir už galimą informacijos panaudojimą.

Daugiau informacijos:

Vaida Bajalytė

Mainų dalyvė

Mob.: 860000631

Martynas Norbutas

Mainų organizatorius

Mob.: 865911080

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682