Banner

2015.05.20. Akimirkos iš Ispanijos: Nori pokyčių – privalai veikti, nori būti išgirstas – privalai prabilti

Balandžio 17-26 dienomis Jerez de la Frontera miestelyje, Ispanijoje vykęs programos „Erasmus+“ remiamas jaunimo projektas „Speak up, can‘t hear“, subūrė jaunuolių grupes net iš šešių skiritngų valstybių. Pasidalinti mintimis apie nūdienos jauno žmogaus integracijos visuomenėje problemas atvyko Turkijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos, Ispanijos bei Lietuvos atstovai.

Pirmąsias penkias projekto dienas dalyviai praleido atokioje Campano rančoje, kur neblaškomi miesto pramogų ir šurmulio turėjo puikią galimybę  geriau susipažinti bei apsiprasti naujoje aplinkoje. Skaisti saulė, giedras dangus, palmių pavėsis ir netoliese alsuojantis Altantas - visa tai, rodos, nuolat primena kur atsidūrei ir taip lengvai leidžia pamiršti kodėl. Visgi projekto organizatoriai, pasitelkę neformalaus mokymo metodus pasirūpino, jog projekto tema nebūtų pamiršta, o aplinkos teikiami malonumai neliktų neišnaudoti. Smagūs žaidimai gamtoje, išradingos kūrybinės dirbtuvės ir atviros diskusijos netruko duoti vaisių. Projektui įpusėjus kultūriniai bei kalbos barjerai buvo įveikti, o akimirkos sutrikimas stengiantis prisiminti pašnekovo vardą seniai pamirštas.

Laisvai diskutuojant, dalinantis žiniomis ir patirtimi gretai paaiškėjo, jog nepaisant atstumų visų šalių dalyvių pagrindnės jaunimo problemos panašios. Pagrindinės jų - bedarbystė, švietimo problemos, žemas darbo užmokestis, jaunimo užimtumo ir motyvacijos stoka. Tuo įsitikinti projekto dalyviai turėjo galimybę ir pakalbinę vietinius gyventojus. Viename seniausių ir kitados iškiliame Sanlucar miestelyje šiomis dienomis jaunimo gretose klęsti bedarbystė. Čia sunkumų kyla susirasti net ir visai menkai apmokamą darbą. Neturint nuolatinio pajamų šaltinio, demotyvuotas jaunimas susiduria su depresija, pasineria į alkoholio ar narkotikų liūną, kai kurie vietą po saule tikisi atrasti išvykę svetur.

Nors vietinės realijos nedžiugino,  projekto dalyviai neleido vieni kitiems pamiršti jog susirinkome ne pasiguosti, o ieškoti sprendimų. „Idėja be veiksmo yra nieko neverta“ – sako projekto vadovas Jose Antonio. Daugelio jaunimo projektų dalyvis ir kuratorius tarsi primena, jog ne viskas gyvenime būna lengva ir patogu, o neretai problemos su kuriomis susiduriame priklauso ne nuo mūsų pačių. Nei vienas negalime pasirinkti šeimos ar vietos iš kurios kilome, esame veikiami politinių, ekonominių, socialinių ir kultūrinių veiksnių. Tačiau tik mūsų valioje lieka pasirinkimas kaip į iškilusius sunkumus reaguosime ir, svarbiausia, ko imsimės situacijai pakeisti. Būtent iniciatyva ir supratimas jog visų pirma reikia pradėti nuo savęs tapo atskaitos tašku visų problemų atžvilgiu. Nori pokyčių – privalai veikti, nori būti išgirstas – privalai prabilti.

Kaip ir dera daugiakultūriniame projekte, be jaunimo problemų didelis dėmesys buvo skirtas skirtingų šalių kultūrų pažinimui. Kiekvienos šalies atstovams buvo skirtas nacionalinis vakaras,  kurio metu reikėjo pristatyti savo gimtas šalis bei paruošti vakarienę likusiems projekto dalyviams. Draugiška konkurencija vertė pasitempti tiek virtuvėje, tiek pristatymų metu. Nuotaikingus vakarus lydėjo ne tik prezentacijos ar dainos, dalyviai turėjo galimybę kartu šokti nacionalinius šokius, sudalyvauti viktorinose bei pasidalinti atsivežtomis lauktuvėmis. Itin skatinamos buvo ir pavienių dalyvių iniciatyvos, visiems suteikusios galimybę išmėginti jogos užsiėmimus arba pasimokyti temperamentingosios salsos.

Projekto metu dalyviai ne tik užmezgė naujas pažintis, patyrė daug įspūdžių ir įgijo naujų žinių. Kiekvienas turėjo galimybę į jaunimui aktualias problemas pažiūrėti kitomis akimis, iš naujo įvertinti savo asmeninį indėlį ir pasvarstyti, ką galima daryti kitaip.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682