Banner

2016.04.19. Vroclove diskusijos virs pilietiškumo ir socialinių kompetencijų ugdymo temomis

Jau šios savaitės pabaigoje dešimt jaunuolių iš Lietuvos išvyks į Vroclovą ir dalyvaus Erasmus+ jaunimo strateginės partnerystės projekto ,,Bendradarbiavimas inovatyviam socialinių ir pilietinių kompetencijų ugdymui‘‘ dalyvių susitikime. Jaunimo darbuotojai dalyvaus mokymuose, tuo tarpu jaunimas diskutuos socialinių ir pilietinių kompetencijų ugdymo temomis, pristatys šias kompetencijas padedančius ugdyti darbo metodus, juos išbandys ir kurs naujus jų pavyzdžius.

Pristatome projekto dalyvius. Pradėkime nuo (jaunų širdyje ir ne tik) jaunimo darbuotojų:

Leonas Stankevičius, baigęs istorijos ir politikos mokslus, todėl besidomintis pilietiniu ugdymu ir politika bei aktyviai dalyvaujantis įvairiuose tarptautiniuose projektuose ir mokymuose.

"Tik baigęs universitetą dirbau istorijos ir pilietinio ugdymo mokytoju, tad ši tema man įdomi ir aktuali. Šiandieninis jaunimas yra gan apolitiškas ir mažai besidomintis pilietiškumo ugdymu, tad praktiniai mokymai, manau, sudomins ir mane, ir jaunimą, dalyvaujantį projekte", - sako Leonas.

Dr. Artūras Svarauskas - Lietuvos edukologijos universiteto lektorius, Lietuvos istorijos instituto mokslo darbuotojas.

"Lietuvos visuomenėje pilietiškumo ir socialinės atsakomybės klausimas yra keblus. Jaunimas ne visada suvokia šių dviejų sąvokų koreliaciją. Būti pilietiškam – reiškia dalyvauti rinkimuose ir kelti vėliavą valstybinių švenčių metu? Ar, būti pilietiškam, atsakingam asmeniui savo bendruomenėje ir socialiai save ugdyti atsakomybės jausmui prieš kitaip mąstantį asmenį, bendruomenę? Prisidėdamas prie šio projekto tikiuosi įsigilinti į vaikų ir jaunimo problemas ir situacija susijusią su projekto tema bei prisidėti ugdant pilietiškumo, socialinės atsakomybės jausmą", - teigia Arūnas.

Gailė Surkevičiūtė - medikė, jaunimo darbuotoja, dainininkė. Gailė - žmogus, gebantis surasti ryšį ir bendrauti su visais, gero komandinio mikroklimato kūrėja.

"Projekte dalyvauti man pasiūlė draugė. Neilgai svarsčiau ar verta, nes mėgstu turėti daug skirtingų veiklų. Pilietiškumas man reiškia pakankamai daug. Manau, kad būti gera piliete mane labiausiai išmokė mano bobulė, kuri, kažkaip sugebėjo per patriotiškumo prizmę perteikti ir tai, ką reiškia būti geru piliečiu", - sako Gailė.

Ieva Rimšaitė - vaikų globos namų socialinė darbuotoja.

"Iki pradedant dirbti nebuvau teisingai įvertinusi tokio projekto reikšmės jaunimo ugdyme. Projekto tikslas man yra aktualus ir svarbus, pirmiausia dėl to, kad tikiu, kad tik pilietiška visuomenė yra ta, kurioje gali jaustis saugus, savas, pastebėtas, paskatintas. Taip pat, manau, kad naujo požiūrio pilietiškumo mokymo programa galėtų pasiekti  tuos žmones, kurie dažnai, išgirdę žodžius „pilietiškumas“, „visuomenė“ ir pan., kemšasi ausis arba nuoširdžiai negali suprasti – kaip jie patys su tuo susiję", - mintimis dalinasi Ieva.

Vroclove, kur susitiks jaunimas iš Lenkijos ir Čekijos, taip pat dalyvaus šie lietuvaičiai:

Dovilė Dudėnaitė - buvusi EST savanorė.  Ji siekia tobulėti, pažinti pasaulį, nesustoti mokytis bei pritaikyti jau turimas žinias praktikoje.

“Socialinių ir pilietinių kompetencijų ugdymas yra labai svarbus norint skatinti aktyvų jaunimo dalyvavimą visuomenės gyvenime. Tuo ne kartą įsitikinau bendraudama su bendraamžiais studijų Didžiojoje Britanijoje bei savanorystės Kroatijoje metais. Nusprendžiau prisidėti prie inovatyvių būdų šioms kompetencijoms įgyti ieškojimo ir kūrimo, nes manau, jog tai ne tik leidžia tobulinti asmenines savybes, bet ir pakloja pamatą geresnės bendruomenės ateities kūrimui”, - teigia Dovilė.

Dominyka Kozlovska šiuo metu mokosi 11 klasėje ir tikriausiai kaip ir daugelis moksleivių nežino kuo nori būti ateity. Dėl to Dominyka stengiasi dalyvauti įvairiuose projektuose, savanoriauti ir geriau save pažinti.

"Mėgtu padėti kitiems, matyti žmonių šypsenas. Tai teikia man didelį džiaugsmą. Į šį projektą atėjau norėdama įgyti daugiau patirties, pagerinti tam tikrus įgūdžius ir susipažinti su naujais žmonėmis. Šiais laikais jaunimui yra kalama į galvą, kad pilietybė yra susijusi su politika, nors tai yra kur kas daugiau. Tuo šis projektas ir yra svarbus. Jis padeda atskleisti jaunimui daugiau pilietybės pusių ir įgauti socialinių kompetencijų", - sako Dominyka.

Karina Millem - 22 metai Kazimiero Simonavičiaus universiteto kūrybinių ir kultūrinių industrijų programos antrojo kurso studentė. Ji - būsima komunikacijos specialistė ir kaip jos atstovė yra labai aktyvi, komunikabili ir nuolatos ištroškusi žinių.

"Kodėl pasirinkau savanoriauti? O gi todėl, kad esu ,,hyper‘‘ aktyvus žmogus. Sėdėti namie prieš televizorių - tikrai ne man. Be to, savanorystė keičia pasaulį, juk savanoriai parodo, kad jie nori prisidėti prie kultūrinių renginių, spręsti problemas su kuriomis susiduria valstybės piliečiai ir t.t. Negaliu ramiai gyventi, kai aplink vyksta tiek daug įdomių dalykų - norisi veikti, keliauti, pažinti, atrasti, dalintis savo beprotiškomis idėjomis su kitais. Norisi klausyti", - teigia Karina. - "Savanorystė tai ne tik pagalba kitam, bet ir nauda sau pačiam, nes įgauni daugiau pasitikėjimo, moralinis pasitenkinimas. Erasmus+ programos projektas ,,Bendradarbiavimas inovatyviam socialinių ir pilietinių kompetencijų ugdymui‘‘ tai puiki galimybė praplėsti savo akiratį, prisidėti prie geresnės ir socialiai atsakingesnės visuomenės kūrimo, susidraugauti su naujais žmonėmis iš įvairiausių pasaulio šalių bei įgyti neįkainojamos patirties".

Agnė Skyriūtė - moksleivė iš Kauno besidominti sportu, sveika mityba bei savanorystėmis.

"Pastaruosius metus stengiausi prisidėti prie įvairiausių visuomeniškų, saviugdos veiklų, savanoriauti (bėgimo maratonuose, sporto savanorių sąjungoje, renginiuose ir t.t.). Nuo rugsėjo mėnesio savanoriauju Lietuvos Moksleivių Sąjungoje. Daugelis mūsų rengiamų akcijų/renginių/konferencijų yra skirti jaunimui Lietuvoje, jų kompetencijų bei pilietiškumo kėlimui. Savanoriaudama šioje sąjungoje supratau, jog Lietuvoje trūksta pilietiškumo, šios sąvokos supratimo. Tad to pasekoje prisidėjau prie Lietuvos Jaunimo Centro ir tikiuosi atiduoti visas savo reikalingas žinias mūsų dabartiniam projektui ir kuo efektyviau pasiekti mūsų tikslą", - sako Agnė.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682