Banner

2016.10.17. 13 darbų rungsis dėl prizų

Jau spalio 21 d. nuo 10 iki 12 val. Kino teatre „Pasaka“ (Šv. Ignoto g. 4, Vilnius) rengiama unikali, nemokama jaunimo sukurtų socialinių filmų peržiūra. Visi jie dalyvavo Lietuvos jaunimo centro organizuotame konkurse "Filmuok - nediskriminuok". Čia pristatome darbus, kuriuos galėsite išvysti peržiūros metu.

 

Diskriminacija”, režisierius Bronislovas Steponavičius

Filmas atskleidžia visuomenėje paplitusį stereotipinį mąstymą, kai žmogus vertinamas pagal užimamas pareigas, religines pažiūras ar socialinę padėtį. Filmo autorius pristato kelias skirtingas situacijas, kurios leidžia į mus pažvelgti iš šalies ir geriau suprasti savo veiksmų pasekmes.

 

 

„No facebook“, režisierė Beatričė Vaičekauskaitė

Išmaniųjų technologijų poveikis moksleivių bendravimui - tokią temą pasirinko filmo autoriai. Filme ne tik parodoma, kaip socialinės padėties skirtumai lemia skirtingą požiūrį į aplinkinius, tačiau čia puikiai iliustruojama kaip bendravimas virtualioje erdvėje veikia bendravimo įpročius.

 

 

„Tu dar mažas“, kūrybinė grupė: Matas Burneika, Užgalytė Kristina, Šimulynaitė Gabija, Mickute Neda, Dobrovaitė Aleksandra, Urtė Mikuckytė, Austė Dirsytė, Viktorija Astrauskaitė, Skutonis Artūras, vadovas Ivanas Kuzminas

Kas yra diskriminacija? Į šį klausimą bando atsakyti filmo veikėjai. Filmas taip pat aptaria diskriminacijos dėl amžiaus problematiką, kai metų skaičius, o ne žinios tampa barjeru dalyvauti filmų kūrimo konkurse.

 

 

„Filmuok - nediskriminuok :)“, režisierius Rosvaldas Prokopovič

„Geriau kai dėl mūsų elgesio žmonės šypsosi, nei dėl mūsų patyčių kažkas verkia“, - tokią žinią siunčia Jonavos politechnikos mokyklos jaunimas. Šiame linksmame filme parodoma kokią galią turi šypsena ir parodytas dėmesys kitam žmogui.

 

 

„Kitoks“, režisierius Tomas Bliūdžius

Jis bando pasprukti. Bet trys juodi siluetai čia pat. Ko jie siekia? Nori išgąsdinti, atkeršyti, ar prasiskverbti link giliai paslėptos sąžinės. Pasitelkdamas mistinius vidinius išgyvenimus, filmas siekia atskleisti ką jaučia patyčias patiriantys žmonės.

 

 

„Įsitikinimas“, režisieriai Kornelija Valuckaitė ir Julius Petrikas

Ar iš tiesų svarbu kaip atrodo ar elgiasi mūsų tėvai? Ar tėvų poelgiai ir išvaizda turi lemti ir vaikų vertinimą? Į šiuos klausimus atsakymų bando ieškoti filmo autoriai. Jie parodo kaip vienas įvykis gali pakeisti jauno žmogaus gyvenimą.

 

 

 

„Pažinti reikia drąsos“, režisierius Kostas Kajėnas

„Gyvenau čigonų tabore, pardavinėjau narkotikus, vogiau, plėšiau...“, - savo pasakojimą pradeda filmo herojus Antanas.  Filmas atskleidžia uždangą, prie kurios ne visi drįsta prieiti - nuteistų žmonių gyvenimą. „Tiesiog noriu gyventi kaip visi normalūs žmonės“, - teigia Antanas. Vis dėlto tai nėra taip paprasta. Kodėl? Atsakymus rasite pasižiūrėję filmą.

 

 

„Kazimiero istorija. Stereotipai ir tikrovė“, režisierius Gediminas Šulcas

Ką mes žinome apie benamius? Greičiausiai nieko. „Apie 80 proc. laikinųjų namų gyventojų yra dirbantys, niekuo neišsiskiriantys iš visuomenės žmonės. Taipogi susidūrę su vienokiom ar kitokiom problemom“, - teigia pagrindinis filmo herojus. Kartu jis griauna stereotipus, atskleisdamas kodėl daugelis žmonių slepia, jog neturi namų.

 

 

„Mes - lygūs“, režisierė Karolina Bagdonaitė

Kasdien pro juos paeiname net nepastebėdami. O jei pastebime - šalinamės. Tačiau kuo jie skiriasi nuo mūsų? Jie taip pat nori džiaugtis, nori jaustis gyvi, nori bendrauti. Kas jie tokie ir ko galime iš jų pasimokyti - į šiuos klausimus atsakymų ieško filmo autorė.

 

 

„(Pa)prastas popierinis gyvenimas“, režisieriai Vilius J. Vingras ir Dominykas Gaidys

Mažuma ir dauguma - tokiomis sąvokomis kalba šis trumpametražis filmas. Būtent jų sandūroje, filmo autorių akimis, ir gimsta smurtas. Taigi kokią visuomenę mes norime matyti?

 

 

„Nediskriminuok“, režisierė Guoda Taraškeviciute

Socialinis eksperimentas - taip būtų galima pavadinti šį filmą. Jo metu jaunimas skaito laiškus. Laiškai leidžia suprasti ką patiria tie, kuriuos kiti atstumia. „Tikiuosi jie ateis į protą ir mes sumažinsime šių ultra diskriminacijos besmegenių populiaciją“, - nuskamba vieno iš laiko autorių parašyti žodžiai.

 

 

„Diskriminacija MASTER MIX“, kūrybinė grupė: Paulius Kaučikas, Gabija Šimulynaitė, Vismantas Kavaliauskas, Dobrovaitė Aleksandra, Neda Mickutė, Ignas Stankus, Lukas Lazutka, Aidas Labutis, Aurimas Anisimenko, Beatričė Vaičekauskaitė, Ramūnė Blankaitė, vadovė Danguolė Čiurlionienė, vadovas Ivanas Kuzminas

Koridorius, durys, auditorija, lenta... Vieta kur tu norėtum būti, bet negali, nes tau neleidžia. Nes tu kitoks ir pakeisti tai neįmanoma. Galima - nebent požiūrį. Bet ar jis pasikeis?

 

„Venera Marso orbitoje“, režisieriai Karolis Dijokas, Dominykas Ramanauskas, Vilius Kaulinskas,  Viktoras Draugelis, Paula Valentaitė

„Kas čia atsitiko, i tos mergos paėmė ir išlindo staiga iš virtuvės ir to bobiško socialinio vaidmens?“, - klausia vienas iš filmo herojų. „Jos kovojo“, - atsako kitas. Filmas pristato kaip keitėsi moters vaidmuo visuomeninėje bėgant amžiams.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682