Banner

2011.11.02 Demokratiškumo pamokos Turkijoje

Rugsėjo 19 – 23 dienomis Lietuvos jaunimo centras pakvieti jaunuolius dalyvauti Afyonkarahisar Güzel Yarınlar Derneği demokratiškumo skatinimo projekte „Democratic Dreams“. Projektas  vyko Turkijos Afyon mieste, kuriame susirinko jaunuoliai iš Lietuvos, Latvijos, Rumunijos ir Turkijos.

Siekiant, kad skirtingų šalių dalyviai galėtų kuo geriau susipažinti su kitų valstybių atstovais, daugiau sužinotų apie kitas šalis, jaunimo padėtį, problemas, demokratijos vaidmenį ir jaunimo dalyvavimą savivaldoje - jaunuoliai nuolatos buvo įtraukti į aktyvias veiklas - žaidimus, diskusijas.

Dalyviai susitiko su miesto meru savivaldybėje, prekybos rūmų prezidentu, švietimo skyriaus vedėja, stebėjome „netikrą“ teismo procesą teisme, lankėmės marmuro apdirbimo įmonėje. Taip pat pamatė pagrindines miesto mečetes, religijos muziejų, profesinę mokyklą. Visi projekto dalyviai iš užsienio šalių buvo vieningos nuomonės –Turkijos žmonės yra puikiai bendraujantys, paslaugūs, malonūs ir nuoširdūs.

Savivaldybėje jaunuoliai iš kiekvienos šalies paruošė ir pristatė apklausos, įvykdytos savo šalyje, rezultatus. Apklausa turėjo būti parengta apie jaunimo dalyvavimą sprendimų priėmime, jaunimo vaidmenį vietinės valdžios institucijose, aktyvumą priimant sprendimus ir sprendžiant valstybės svarbius ir aktualius klausimus.

Projekto metu buvo surengtas Turkijos pristatymo vakaras, kuriame dalyviai susipažino su šios šalies tradicijomis ir papročiais. Neatsiliko ir kiti - savo šalį, jos kultūrą, švietimo bei politinę padėtį, nacionalinius atributus pristatė ir kiti dalyviai. Buvo surengta tarptautinė vakarienė, kurios metu kiekvienas dalyvis mielai pasakojo apie savo šalį, pristatė tautos būdingiausius bruožus, diskutavo apie tautų skirtumus, dalinosi patirtimi.

"Puikus projektas ne tik pabendrauti ir pasidalyti nuomonėmis su kitų šalių atstovais, bet ir pamatyti kitų šalių politinį ir kultūrinį gyvenimą „tiesiogiai“, - grįžusi iš kelionės sakė Inga Želvienė iš Širvintų.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682