Banner

2021.08.31 Nevyriausybinės organizacijos: LIDL reklama prasilenkia su etika

Šiandien Lietuvos jaunimo centras, Tolerantiško jaunimo asociacija ir Socialinių investicijų valdymo centras raštu kreipėsi į Lidl Lietuva prašydami sustabdyti reklaminę kampaniją. Pastarojoje Sakartvelas pristatoma kaip svetinga šalis.

KREIPIMASIS

2021 m. rugpjūčio 31 d., Vilnius

Mes, žemiau išvardintos organizacijos, kreipiamės į Jūs norėdami atkreipti dėmesį į mūsų nuomone neetišką UAB Lidl Lietuva reklamos kampaniją. Remiantis ja, nuo rugpjūčio 30 d. LIDL skelbiama Kaukazo kalnų įkvėpta skonių savaitė. Tiek reklamos klipe, kuris šiuo metu transliuojamas televizijos kanaluose, tiek Jūsų įmonės facebook paskyroje Sakartvelas pristatomas kaip svetinga šalis. „Svetingasis Sakartvelas“ – teigiama reklamose.

Mūsų organizacijos palaiko demokratinius procesus Sakartvele, taip pat mano, kad tai strategiškai svarbi Rytų partnerystės šalis. Vis dėlto, pastarųjų mėnesių įvykiai rodo, kad Sakartvelas turi nueiti ilgą kelią tiek žmogaus teisių, tiek pagarbos žiniasklaidai srityse. Organizacijų nuomone, Sakartvelą vadinti „svetingu“ šiuo metu yra neetiška dėl šių įvykių:

-          Liepos 5 dieną minia žmonių užpuolė daugiau nei pusšimtį žurnalistų, kurie atvyko nušviesti protestą nukreiptą prieš LGBTQ+ eitynes. Užpuolimo metu policija atsisakė įsikišti. Vienas iš nukentėjusių žmonių – operatorius Alexander Lashkarava dirbęs “TV Pirveli” mirė (https://www.dw.com/en/georgia-journalist-beaten-in-anti-lgbtq-attack-dies/a-58230529);

-          Maža to, smurtas buvo nukreiptas ir prieš LGBTQ+ aktyvistus. Jie sumušti, įsiveržta į organizacijų biurus, naikintas turtas, plėšyti plakatai, degintos vėliavos. Sakartvelo premjeras išreiškė nepritarimą eitynėms ir ragino neišduoti joms leidimo, o Sakartvelo patriarchas skatino žmones kovoti jėga (https://www.reuters.com/world/europe/protesters-storm-lgbt-campaigners-office-tbilisi-before-planned-march-2021-07-05/).

Atsižvelgiant į mažiau nei prieš kelis mėnesius vykusius įvykius, organizacijų nuomone pristatyti Sakartvelą kaip svetingą šalį yra neetiška. Jūsų įmonės svetainėje Jūs teigiate: „Mes tikime įmonių pilietiškumu ir socialiniu įsitraukimu savo veikloje“. Esame įsitikinę, kad pilietiškumas apima ir pagarbą universalioms žmogaus teisės ir įstatymams bei demokratijai, todėl kviečiame Jus sustabdyti šią reklaminę kampaniją.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682