Banner

2021.09.03 Autobiografinės istorijos, skatinančios jaunimo įsidarbinimo galimybes

Lietuvos jaunimo centro savanorių komanda 2021 metų liepos 11-18 dienomis dalyvavo Erasmus+ programos projekte “Autobiografinės istorijos, skatinančios jaunimo įsidarbinimo galimybes”, kuris vyko Rumunijoje. Projekte dalyvavo atstovai iš Rumunijos, Lenkijos, Graikijos, Turkijos, Italijos, Ispanijos, Švedijos bei Maltos. Šis Autobiografinės istorijos metodas pirmiausiai buvo nagrinėjamas teoriškai suteikiant pradmenis ir bendrąją prasmę. Erasmus+ projekte buvo siekiama pagerinti pagrindinius jaunimo gebėjimus, įgūdžius ir įsidarbinimo galimybes, skatinti jaunų žmonių aktyvų dalyvavimą visuomenėje. Jau nuo pirmųjų dienų pradėjome geriau pažinti ne tik save, bet ir aplinkui esančius žmones. Kad mokymas nebūtų toks formalus, žaidėme įvairius žaidimus, kurie padėjo lengviau susipažinti.

Pirmąsias projekto dienas dalyviai ir organizatoriai skyrė susipažinimui ir ir komandos formavimui. Pasitelkdami komandos formavimo žaidimus, organizatoriai stengėsi sukurti kuo jaukesnę atmosferą projekto dalyviams. Įpusėjus projektui buvo galimybė aplankyti miestą Sibiu, kuriame ne tik vyravo puiki atmosfera, bet ir buvo atliekamos savęs pažinimo, bei orientacinės užduotys. Kiekviena diena buvo pilna atrakcijų, o leidžiantis saulei buvo rengiami kultūriniai vakarai, kuriuose susipažinome su kitų šalių tradicijomis, maistu, šokiais ir muzika. Tam, kad rytais numalšintume stresą ir geriau susikauptume vyko meditaciniai pratimai.

Pagrindinis tikslas buvo geriau pažinti save, todėl tam, kad atkurtume savo atsiminimus, pradėjome nuo vaikystės ir pamažu judėjome iki dabarties ir netolimos ateities. Kad lengviau būtų nusikelti į praeitį buvo žaidžiamas stalo žaidimas ,,Mano gyvenimas Europoje’’. Susiskirstę mažomis grupėmis turėjome išsirinkti po viena kortelę ir papasakoti ką matome ir jaučiame. Svarbiausia šio žaidimo taisyklė yra išklausyti ir neteisti - tokiu būdu komandos nariai mokėsi iš kitų nelaimių ir pasisekimų.

Galiausiai kiekvienas projekto pabaigoje turėjo parodyti ko išmoko, todėl buvo duota užduotis sukurti autobiografinį trumpametražį filmą apie savo patirtis, kurios kažko pamoko. Nors kūrybos procesas nebuvo toks lengvas, tačiau padėdami vieni kitiems šiuos sunkumus įveikėme lengviau. O pabaigę darbus turėjome progą vakare jais pasidalinti. Paskutinę projekto dieną dalijomės įspūdžiais ir patirtimi. Taip pat dalijomės kokias būdais mes pateiksime savąją patirtį gimtojoje šalyje ir kokios priemonės bus pritaikytos.

Guoda Minskaitė, Tadas Daugėla, Aidrė Danilevičiūtė

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682