Banner

2021.10.26 Aleksas: savo LGBTQ+ draugams patariu palikti Rusiją

„Rusija yra labai konservatyvi šalis. Mes turime galybę įstatymų, kurie išstumia mus iš visos visuomenės“, - savo patirtimi dalinasi Sergėjus. Su kokiais sunkumais susiduria gėjų poros Rusijoje ir ar yra vilties, padėtis pasikeis? - į šiuos klausimus bando atsakyti  Socialinių investicijų valdymo centro sukurtame trumpame video kalbintas Sergėjus ir jo partneris Aleksas.

Abu herojai šiuo metu gyvena Budapešte, nes kaip jie sako - tai buvo ta šalis Europos Sąjungoje, kuri greičiausiai suteikė galimybę gauti reikiamus dokumentus ir leidimą gyventi bei dirbti. Šiuo metu pora gali laisvai judėti Europos Sąjungoje ir baigia persikraustymo iš Sankt Peterburgo procesą.

„Mano buvusiame darbe aš buvau priverstas slėpti savo orientaciją. Nes jei kas nors būtų sužinojęs apie ją - aš būčiau atleistas“, - sako Aleksas. Jam antrina ir Segėjus, kuris sako, kad tai ypač svarbu kai kuriuose darbuose, pavyzdžiui dirbant mokyklose.

Tiesa, Alekso nuomone, lesbietėms Rusijoje yra šiek tiek lengviau. Šią išvadą jis iliustruoja konkrečiais pavyzdžiais iš savo draugų rato. „Aš turiu draugių, kurios turi vaikų. Jos lengvai gali rasti LGBTQ+ draugiškų darželių ar privačių mokyklų, kur tai, kad vaikas turi dvi mamas nėra problema“, - sako Aleksas, pridurdamas, kad visiškai kitokia situacija yra su gėjais.

Aleksas dalinasi istorija apie gėjų porą ir du jų įvaikintus vaikus. Šią istoriją jis sužinojo iš spaudos: „Vieną kartą jie nuvyko į ligoninę ir vienas iš sūnų pasakė gydytojui, kad jis turi du tėčius. Gydytojas raštu kreipėsi į vietos valdžios pareigūnus ir jie pradėjo vykdyti spaudimą. Po dviejų dienų šeima išvyko iš šalies ir persikėlė gyventi į JAV“.

Paklausti kaip vaikinai padeda LGBTQ+ bendruomenės nariams, Aleksas nevyniojo žodžių į vatą. „Aš rekomenduoju palikti Rusiją“, - sako Aleksas. Tiesa jis pasakojo, kad dirbdamas psichologu, stengėsi teikti emocinę paramą šios bendruomenės nariams.

Alekso nuomone, šiuo metu nėra vilties, kad padėtis Rusijoje keisis, nepaisant to, kad jo administruojamame socialiniame kanale renkasi pakankamai tolerantiški žmonės. „Su dabartine valdžia aš nematau jokios galimybės padėčiai gerėti. Gal po 5, 10 metų, bet ne artimiausioje ateityje“, - reziumuoja Sergėjus.

Visas interviu anglų kalba pasiekiamas ČIA.

Video interviu buvo įrašytas Erasmus+ mokymų ,,Pasiruoškit įtraukti LGBT+’’ metu. Projektas finansuotas Europos Sąjungos.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682