Banner

2023.02.20 LJC - diskriminacijai nevieta Lietuvoje

Šiandien Lietuvos jaunimo centras kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją bei Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą dėl galimos diskriminacijos dėl lyties ir negalios.

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras yra paskelbęs reikalavimus nuotolinio mokinių meninio skaitymo konkurso įrašams. Šių reikalavimų 3 punktas nurodo kad „Atmintinai pasakodamas tekstą, skaitovas turi stovėti“. Lietuvos jaunimo centras atkreipė dėmesį, kad tokia nuostata yra diskriminaciją dėl negalios, nes ne visi mokiniai turi fizines galimybes stovėti.

Reikalavimų 12 punkte nurodoma - „Negalima skaityti merginoms vyriškus tekstus ar atvirkščiai, nes istorija virsta melu“. Centro nuomone toks reikalavimas diskriminuoja asmenis dėl lyties ir riboja saviraiškos laisvę.

„Kiekvienas skaitovas turi turėti teisę rinktis kūrinius savo nuožiūra, o skirtingų įvardžių naudojimas kūrinyje ar teksto autoriaus lytis neturi įtakos meninio skaitymo kokybei“, - sakoma rašte.

Rašte prašoma Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą įvertinti ar konkurso reikalavimai ir sąlygos nėra diskriminaciniai, o Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, kuri yra šio centro steigėja - užtikrinti, kad panašūs atvejai nepasikartotų ateityje.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682