Banner

2012.05.12 „Stop to waste“ projekto dalyviai rengiasi kelionei

Prieš kelias savaites atrinkti projekto „Stop to waste“ dalyviai rengiasi vykti į „Veiklus jaunimas“ programos remiamą projektą Turkijoje. Šeši savanoriai gegužės 21 - 28 d. keliaus į Turkijos Mus miestą bei kartu su projekto partneriais dalinsis patirtimi aplinkosaugos bei darnaus vystymosi temomis. Lietuvos jaunimo centras pristato projekto dalyvius iš Lietuvos.

 

Viktorija Čerkauskaitė yra baigusi dizaino studijas Vilniuje. Didžiausia gyvenimo vertybe laiko bendravimą ir galimybę pažinti daugybę skirtingų žmonių ir kultūrų. Būtent tai ją įkvepia ir skatina naujoms veikloms ir kelionėms.

„Projekte tikiuosi ne tik panaudoti savo žinias apie ekologiją ir ekologišką gyvenimo būdą, bet ir sužinoti ir išmokti daug daugiau. Visiškai palaikau projekto pavadinimą ir savotišką šūkį „Stop to waste“. Žemės tarša yra viena svarbiausių šiuolaikinio pasaulio problemų“, - sako Viktorija.

Mindaugas Macijauskas, 27 metų fizikos mokytojas. Trejus metus dirba Vilniaus Petro Vileišio progimnazijoje fizikos – informatikos mokytoju. Pomėgių Mindaugas turi daug, tačiau ne visiems lieka laiko. Vasaros mokslo atostogas mėgsta leisti kaime, žvejodamas ar šiaip būdamas gamtoje. Jam labai patinka kelionės, taip pat ir Lietuvoje, nes ir mūsų šalyje tikrai yra ką pamatyti.

„Tikiuosi projekto metu pritaikęs savo turimas žinias, taip pat įgijęs naujų, aktyviai skatinti mokinius taupyti ne tik elektros, bet ir kitų rūšių energiją. Paskatinti mokiniai galbūt skatins tėvelius ir taip „taupymas“ pasklis plačiam vartotojų kiekiui, kvies dalyvauti taupymo akcijose ar panašiuose projektuose“ – teigia Mindaugas.

Gabrielė Kutkevičiūtė, 17 metų moksleivė iš Šiaulių. Nuo mažens ją supa muziką, todėl ji yra neatsiejama merginos dalis. Gabrielė mėgsta fotografuoti, o savo ateitį sieja su kineziterapija. Yra komunikabili, labai mėgsta
keliones.

„Praėjusiais metais važiavau į Vokietiją, savanorystės stovyklą Leipcige. Grįžau pilna įspūdžių, sutikau daug įdomių žmonių, pamačiau kitą kultūrą, todėl ir iš šios kelionės į Turkiją tikiuosi tik geriausių emocijų ir potyrių. Džiugu, jog gilinsimės į šiandienos aktualią problemą“, - sako Gabrielė.

Tomas Talalas, 28 metų kaunietis. Šiuo metu Tomas dirba grafiniu dizaineriu reklamos studijoje „Studio libre“. Jis yra „Darom“ akcijos dalyvis, taip pat aktyviai domisi žaliosiomis idėjoms.

„Kelionės metu tikiuosi užmegzti ryšius su kitų šalių jaunimu, išsiaiškinti jų bei aplinkinių požiūrį į ekologiją ir kaip tam tikros idėjos taikomos praktikoje. Kas turi daugiau įtakos žmonių ekosąmoningumui - valdžios sprendimai ir skiriamos lėšos ar tiesiog žmonių meilė savo kraštui ir gerų pavyzdžių demonstravimas. Bandysiu atsakyti į klausimą: kiek gali vienas iniciatyvus žmogus?“, - teigia Tomas.

Vitalija Papievytė, Klaipėdos universitete baigė ekologijos ir aplinkotyros studijas, po to Vilniaus pedagoginį universitetą. Šiuo metu dirbu.  Nuo pat vaikystės domisi gamta,  žirgais. Visada svajojo žirgus laikyti, šiuo metu svajonė išsipildė su kaupu.

„Projekto metu tikiuosi pasisemti naujos patirties bendraujant su kitų kultūrų žmonėmis, taip pat sužinoti kitų žmonių požiūrį į aplinkosaugines  problemas. Manau, kad gamta ir jos problemos nėra tik atskiros šalies problema, tai globalu ir šis faktas mus jungia“, - mintimis dalinosi Vitalija.

Dominykas Salnikas, šiuo metu darbuojasi telekomunikacijų srityje bei ketinu pradėti istorijos studijas. Yra  linksmas, draugiškas ir užsispyręs. Gyvenimo negalėtų įsivaizduoti be vienokios ar kitokios kūrybinės veiklos – nuo mažens lankė šokių, dailės būrelius, vaidina studentiško teatro studijoje.

„Esu miesto vaikas, taigi nuo mažens gamta ir buvimas joje reiškė kažką tikra ir brangaus. Norą prisidėti prie jos išsaugojimo nuolat lydėdavo dalyvavimas aplinkosaugos projektuose bei švaros akcijose.  Dalyvavimas projekte man reiškia ne tik naujas pažintis su žmonėmis bei kita kultūra, bet ir galimybę prisidėti prie visus vienijančios problemos sprendimo. Viliuosi jog projektui pavyks duoti tiek pat kiek ir paimti“, - sako Dominykas.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682