Banner

2012.06.01 Jaunimas Turkijoje skandavo - „Stop eikvojimui“

Gegužės 21-28 dienomis Turkijoje, Muş mieste vyko jaunimo projektas „Stop to waste“ („Stop eikvojimui“) remiamas programos „Veiklus jaunimas“. Lietuvos jaunimo centro surinkta šešių lietuvių grupė šiame projekte dalyvavo kartu su ekologijai neabejingu jaunimu iš Latvijos, Ispanijos ir Turkijos.

Nedideliame, tačiau savo istorija svarbiame Turkijos rytuose esančiame mieste projektą organizavo „Jaunųjų žingsnių organizacija“ (Genç Adımlar Derneği). Tai iniciatyvi, savo regione žinoma jaunimo organizacija, kuriai svarbu, kad jaunimas iš Europos daugiau sužinotų apie jų kultūrą, istoriją ir kartu su vietiniu jaunimu vykdytų aktualius, šiuolaikinio pasaulio problemas nagrinėjančius projektus.

„Stop to waste“ projekto metu skirtingų šalių jaunimas diskutavo ir dalinosi informacija apie ekologines problemas savo šalyse, nagrinėjo ir pristatė atsinaujinančios energijos šaltinius, kalbėjo apie jų svarbą. Kiekvieną dieną vyko vis naujos diskusijos ir užsiėmimai, dalyviai buvo skirstomi į skirtingas mišrias grupes, kad plėtotų intensyvų bendravimą, sužinotų daugiau apie kitas šalis, jų patirtį ekologijos srityje.

Be diskusijų buvo organizuojamos ir piešimo ant marškinėlių ekologiška tematika dirbtuvės. Kiekvienas dalyvis turėjo išmarginti savo marškinėlius su aplinkosauga susijusiais piešiniais taip, kad tai būtų suprantama ir anglų kalba nekalbantiesiems Muş miesto gyventojams. Pasipuošę šiais marškinėliais projekto dalyviai ne tik rinko šiukšles universiteto, bendrabučių ir centrinėse miesto vietose, bet ir surengė eiseną didžiąja gatve, turkų kalba skanduodami šūkį „Stop šiukšlinimui!“. Šios projektų dalyvių akcijos sulaukė vietinių žurnalistų dėmesio. Miesto laikraštyje pasirodė straipsnis, kuriame buvo aprašytos teigiamos užsienio jaunimo iniciatyvios ir susirūpinta, ar tik ne per mažai dėmesio vietinė valdžia skiria šiukšlių tvarkymui. Būtent didžiuliai šiukšlių kiekiai gatvėse nustebino visus projekto dalyvius.

Daugiakultūriame ekologiškos tematikos projekte svarbu buvo ne tik su aplinkosauga, tarša susiję klausimai ir problemos, tačiau ir skirtingų šalių kultūros ir jų patirtys. Kiekvieną dieną vyko vis kitos šalies prisistatymo vakaras. Dalyviai ne tik  dainavo, bet ir kartu šoko tradicinius lietuviškus, latviškus, ispaniškus ir turkiškus šokius, dalinosi lauktuvėmis. Norėdami, kad jaunimas iš kitų šalių labiau susipažintų su Muş miesto istorija, kultūra ir gyvenimu, organizatoriai pristatė vietinių organizacijų darbą, suorganizavo specialų miesto žaidimą. Jo metu dalyviai turėjo savarankiškai surasti tam tikrus objektus mieste, sužinoti informaciją, pabendrauti su vietiniais. Dvi dienas dalyviai gyveno kartu su savo naujaisiais draugais iš Muş miesto jų šeimose. Visiems tai buvo neįkainojama patirtis. Žmonės, negalintys tarpusavyje susikalbėti viena kalba, surasdavo kitų būdų bendrauti, dalydavosi visu savo svetingumu ir nenustodavo šypsotis.

Paskutinė projekto diena buvo skirta pamatyti Muş miesto apylinkes ir daugiau susipažinti su vietine gamta. Nedidelį miestą iš visų pusių supa įspūdingi kalnai. Toliau pavažiavus nuo miesto atsiveria plačių pievų vaizdai, kuriose plėtojamas žemės ūkis, ganomi gyvuliai. Projekto dalyviai nuvyko iki neveikiančio Nemrut ugnikalnio, esančio šalia didžiulio Van ežero. Šio ugnikalnio krateryje dabar yra susidarę du nedideli ežerėliai. Vienas jų šalto vandens, o kitas – šilto. Taip pat buvo aplankytas Tatvan miestas.

Projektas „Stop to waste“ jaunimui iš  Lietuvos, Latvijos, Ispanijos ir Turkijos tapo pagrindu ne tik diskusijoms apie ekologiją, bet ir galimybe sužinoti ir suprasti daugiau apie skirtingas kultūras ir gyvenimo būdus. Tai neįkainojama patirtis, kuri skatina veikti, dalintis informacija ir branginti tai, kas mus supa aplink.

Straipsnio autorė - Viktorija Čerkauskaitė.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682