Banner

2012.11.06. Tautinių mažumų klausimai sukvietė jaunimą į Sarajevą

Rugsėjo 27 – spalio 6 dienomis, Bosnijos ir Hercegovinos sostinėje Sarajeve "Youth Volunteers" B&H asociacijų organizuotuose mokymuose „ Minority wake up-let‘s be active!“ dalyvavo dvi Lietuvos jaunimo centrą atstovavusios lietuvaitės -  Milda Dapkevičiūtė ir Augustė Nalivaikaitė. Grįžusios merginos nusprendė pasidalinti savo įspūdžiais.

Projekto tema – tautinės mažumos, sutraukė į programos „Veiklus jaunimas“ remiamus mokymus atstovus iš įvairiausių Europos šalių - Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos, Vengrijos, Rumunijos, Makedonijos, Slovėnijos, Serbijos, Kosovo, Albanijos, Bulgarijos, Bosnijos ir Hercegovinos. Visi dalyviai, dirbantys organizacijose, kurios savo šalyse rūpinasi tautinėmis mažumomis, atvyko ieškoti naujų partnerių projektams ir įgyti naujų kompetencijų.

Pirmoji diena buvo skirta atvykimui ir įsikūrimui, tad anksčiau atskridusiems dalyviams buvo proga pažinti  Sarajevą. Kitą dieną prasidėjo projekto aktyvios veiklos - žaisti susipažinimo žaidimai, dalintasi ko dalyviai tikisi iš projekto, orientacinio žaidimo metu kiekvienam buvo suteikta galimybė geriau pažinti miestą.

Jau kitą dieną visi kibo į darbus. Pirmiausia, laukė užduotis iš laikraščio iškarpų, raidžių, suklijuoti koliažą -  „Ką reiškia mažuma?“. Po to sekė vertybių žaidimas - ant popieriaus rašėme svarbiausias vertybes, vėliau poroje iš dviejų sąrašų išrinkome svarbiausias penkias. Besikeisdami poromis, sudarėme vertybių bendrą vertybių sąrašą. Po pietų kalbėjome apie stereotipus – organizuoti „modelių šou“, kurių metu dalyviai persirengė stereotipine asmenybe, o kiti turėjo ją atspėti. Po šio užsiėmimo sekė diskusija iš kur gimsta stereotipai.

Kitą rytą, iš karto po pusryčių, buvo rengiami pristatymai - tautinių mažumų padėtis skirtingose šalyse. Vėliau vaidybos padedami seminaro dalyviai diskutavo apie mažumas, vyko simuliacinis žaidimas, kurio metu visi turėjo progą pajusti kaip jaučiasi mažumos atstovai skirtingose gyvenimiškose situacijose. Visi labai laukė vakaro – kuomet ėmėsi pristatinėti savo šalis, ragauti tradicinį maistą.

Kitą dieną dalyvių laukė kelionė į Bosnijos ir Hercegovinos Parlamentą. Domėtasi  kokio „svorio“ balsą čia turi mažumų atstovai. Pasirodė -  nemenką, nes trys šios šalies Prezidentai buvo skirtingų tautybių. Po Parlamento visi patraukė lankyti nevyriausybinių organizacijų, taip pat dirbančių su tautinėmis mažumomis.

Išaušus naujos dienos rytui dalyvius aplankė romų tautybės svečias, kuris pasakojo kaip jis kovojęs už romų teises Bosnijoje Ir Hercegovinoje.  Pavakarę vyko nevyriausybinių organizacijų pristatymo vakaras, gilintasi į Europos institucijų vaidmenis, komandose ruoštas naujas projektas. Visa kita diena buvo skirta jų pristatymams, taigi vieni kitiems vedėme mokymus. Paskutinė diena buvo skirta „Veiklus jaunimas“ programos pristatymui ir žinoma atsisveikinimo vakarėliui.

Dalyviai, projekto metu, ne tik išmoko daug ko naujo, bet ir susipažino su naujais žmonėmis, jų kultūra, nacionaliniais patiekalais. Tai buvo šauni patirtis, kuri dar kartą parodė, kad mokymasis gali būti labai smagus.

 

 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682