Banner

2015.07.23. Mes ir jie - ar ne laikas nutrinti ribas?

Uždavus šį klausimą, kyla dar daugiau neaiškumų. Kas tie mes, o kas yra jie? O ieškant atsakymo, galima būtų pateikti begalę variantų, tačiau Lietuvoje mažai kas pagalvos apie lyčių lygybę, seksualinių mažumų problemas ir jų teises. O jeigu ir pagalvos, mažai, kas išdrįs apie tai šnekėti, ypač viešai. Tačiau 25 jaunuoliai iš 5 Europos valstybių nepabijojo ieškoti atsakymo į ką tik užduotą klausimą. Tą padarė birželio 21−28 dienomis Portiči miestelyje, Italijos Respublikoje, vykusiame Erasmus+ projekte ,,Freaks“.

Kartu su atstovais iš Italijos Respublikos, Latvijos Respublikos, Turkijos Respublikos, Nyderlandų Karalystės dalyvavo ir 5 Lietuvos jaunimo centro atrinkti lietuvaičiai, kurie neišsigando dalyvauti šiame projekte ir nusprendė pažinti pasaulį, skirtingas kultūras ir išgirsti skirtingų visuomenių požiūrius į seksualines mažumas ir problemas, su kuriomis jie susiduria. Nes vienokie ar kitokie sunkumai kyla visose valstybėse, nepriklausomai nuo to ar šalis yra tolerantiška, ar ne.

Niekas nesitikėjo, kad Italijoje, kuri visus žavi savo istorija ir kultūra, ir kurioje tolerancijos nuo Romėnų ar Renesanso laikų niekada netrūko, seksualinių mažumų teisės yra neužtikrinamos ar užtikrinamos nepakankamai ir LGBT bendruomenė susiduria su begale problemų. Projekto ,,Freaks“ organizatoriai į Viduržemio jūros mažą miestelį Portiči pakvietė vietos bendruomenės politikos, įvairių religinių konfesijų, homoseksualų ir transeksualų atstovus, kad jie pasidalintų savo mintimis ir išgyvenimais su projekto dalyviais.

Visus nustebino, kad Italijoje, kuri yra viena iš senųjų vakarų Europos šalių, nėra ne tik, kad įteisintos homoseksualių asmenų santuokos, tačiau nėra reglamentuotos ir partnerystės sutartys. Su panašiomis problemomis susiduria ir Pabaltijo valstybės, o Turkijoje iš viso mažai kas drįsta apie tai šnekėti. Daugiausiai laisvių užtikrinama Nyderlanduose, kurių atstovai pasidžiaugė galimybėmis ne tik susituokti, bet ir įsivaikinti.

Projekto dalyviai negalėjo nesusigraudinti klausydamiesi ir žiūrėdami video filmų apie homoseksualių šeimų bandymus susilaukti savų vaikų ar įsivaikinti. Tokios šeimos Italijoje susiduria su begale teisinių problemų, bandydamos įteisinti savo santykius ir registruoti vaikus. Šiuo tikslu dažniausiai vystama į Jungtines Amerikos Valstijas ar kitas Europos valstybes, tokias kaip Danija, kuriose homoseksualios šeimos turi galimybę susilaukti palikuonių. Tačiau tokiems norams patenkinti, neužtenka turėti pakankamai finansinių išteklių, o ir būtina pakeisti visuomenės požiūrį į šias šeimas. Juk visur gajus stereotipas, kad homoseksualų šeimose užaugęs vaikas irgi taps homoseksualiu. O jeigu jau pripažįstama homoseksuali šeima, tai teigiama, kad dvi moterys sugebės užaugini ir išauklėti vaiką geriau, nei 2 tėvai.

Visuomenė dar atsargiau vertina transeksualus, kurie patiria begalę patyčių ir sunkumų integruojantis į bendruomenę. Pakviesti svečiai pasidalijo savo išgyvenimais, kalbėjo apie savo asmeninę patirtį, ką patyrė nusprendę keisti lytį, kokie jų santykiai su artimaisiais ir ką reikia patirti, norit išgyventi. Teigiama, kad būtina keisti ne tik visos visuomenės požiūrį, bet ir padėti paties transeksualams, kurių dažnas nesugeba pabaigti net vidurinės mokyklos ir dažniausia jų veikla yra vertimasis prostitucija. Taigi tokie žmonės yra visuomenės užribyje, iš kurio labai sunku ištrūkti.

Skirtingų religinių konfesijų atstovai (pastoriai, vienuolės ir kiti asmenys) apie homoseksualumą kalbėjo per religijos prizmę. Visi džiaugiasi naujojo popiežiaus tolerancija ir bandymais keisti bažnyčios požiūrį į tokius asmenis. Jų negalima smerkti ir laikyti net ligoniais. Juk niekas neturi teisės teisti ir smerkti kitų, kitokių nei mes patys. Nors pati visuomenė ir keičiasi, tačiau pokyčiai bažnyčioje yra per daug lėti ir skirtingos konfesijos nors ir nesmerkia homoseksualų, tačiau juos į savo gretas priima labai nenoriai ir sunkiai. Tokiu tikslu pasaulyje kuriasi krikščioniškos homoseksualių asmenų organizacijos, į kurias gali jungtis visi, nepriklausomai nuo to, ką myli.

Projekto dalyviai pakvietė visus miestelio gyventojus į tolerancijos renginį, kuriame ragino atsikratyti stereotipų ir pažvelgti į LGBT bendruomenę kitoms akimis. Taip kaip visi 25 jaunuoliai iš 5 valstybių praplėtė savo akiratį, taip ir miestiečiai bent trumpam galėjo paklausyti koncerto, pašokti ir pagalvoti, kad visi yra lygūs ir visi turi vienodas teises. Renginio ir viso projekto tikslas ir buvo priversti susimąstyti, kodėl mes galime, o jie ne? Ar iš tiesų jie kitokie?

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>


 

      Lietuvos jaunimo centras, Blindžių g. 17, LT-08111, Vilnius, Tel.: +37065911080, info@ljc.lt, kodas 302494682